3 Temmuz 2018 Salı

Ultimate Warrior (1975): Yul Brynner Filmi

New York 2012. Kıyamet sonrası. Bir grup insan başkanları Baron’un (Max von Sydow) liderliğinde barışçıl topluluklarını korumak ve tekrar tarım yapabilmek için yaşam savaşı veriyor. Carrot’ın (William Smith) liderlik yaptığı bir serseri çetesi ise bu koloniyi ele geçirmenin peşinde. Baron güvenliklerini arttırmak için tesadüfen yollarının kesiştiği Carson’dan (Yul Brynner) yardım ister ama aklında başka planlar da vardır.

Filmin senaristi/yönetmeni Robert Clouse. “Enter the Dragon”’ın yönetmeni aynı zamanda. Tamamen sağır bir yönetmen olması farklı bir özelliği. Yukarıya Yul Brynner filmi notunu düştüm çünkü böyle bir şey var. Gelmiş geçmiş tüm oyuncular arasında ekrana en çok yakışanlardan birisi Yul Brynner’dır bence.
 
"Ultimate Warrior", Yul Brynner’ın sondan üçüncü, Westworld’den önceki filmi. “Magnificent Seven” filminde kasabalıları koruyan 7 silahşörün başındaki Chris Larabee Adams’a benzer bir karakteri canlandırıyor. Sanki o karakter tek başına kopyalanıp post-apokaliptik bir dünyaya yapıştırılmış gibi.

Günümüzün “Walking Dead” dizisindekine benzer bir koloni ama zombilerin yerine acımasız sokak çeteleri var. Bir anlamda “Mad Max” ya da “Escape from New York”un öncülü. Charlton Heston’ın 1973 tarihli “Omega Man”’ filminden sonra çekilmiş. Benim gibi Yul Brynner filmlerine meraklıysanız ya da retro postapokaliptik maceralara düşkünseniz hiç fena film değil.

Yıllar öncesinin “Cannon” şirketinden çıkmış Van Damme’lı “Cyborg” filmini de hatırlattı. Hoş o filmde koloni yoktu, yolda geçiyordu, ama aklıma geldi işte. Yeraltı tünelleri falan hafızamı tetiklemiş olabilir. Zaten Ultimate Warrior’ın ikinci yarısı da bir kurtarma yolculuğu şeklinde. Baron’un kızı ve sağlıklı tohumları kurtarma operasyonu. Bu arada “Cyborg”dan pek kimse bahsetmez ama tüm kusurlarına karşın hala çok sevdiğim bir B-filmi olarak aklıma estikçe birkaç sahnesine bakarım. Bir ara ondan da bahsedeyim. 














Bu içerik Kuzey Kalesi tarafından hazırlanmıştır.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...