2 Şubat 2018 Cuma

Mimari Şaheserler (1/8): Albi Katedrali / İglu Yapımı / Leshan Dev Buda Heykeli / Rus Katerina Sarayı / Konark Güneş Tapınağı


Adventures in Architecture: Dan Cruickshank (1/8) (BBC Belgeseli)
Dan Cruickshank'in kararında ve sempatik sunumuyla mimari şaheserlerin ziyaret edildiği bu BBC yapımı 8 bölümlük belgesel serisinin ilk bölümünde Grönland adasında mimarinin sıfır noktası olarak iglu yapımı ele alınıyor. Ardından Çin'de 70 metre yüksekliğindeki Leshan (Leşan) dev Buda heykeli, Rusya'da Katerina sarayı, Hindistan'da  Konark güneş tapınağı ve son olarak tüm acımasız heybetiyle Fransa'daki Albi katedrali ziyaret ediliyor. Coğrafya ve mimari meraklılarının kaçırmaması gereken bir seri.  

NOTLAR
Greenland
Igloo, a creation of the Inuit culture
Andreas Sanimuinaq

Önce belli uzunlukta bir ipi merkeze sabitleyip çevresinde yürüyerek sınırları belirledi ve çukurlaştırdı. Sonra blok blok aşağıdan yukarı ördü. 

Bloksuz yapımını da seyretmiştim başka bir yerde. Sadece kürekle oyularak içinde yatılacak bir kovuk yapılıyordu. Martin-Hughes Smith yapmıştı galiba. 


























Çin
Leshan (Leşan) Dev Buddha Heykeli
Nehir kıyısındaki giant stone-carved Buddha
70m high. Took 90 years to build
Monks yapıyor. Cliff-face’deki oyuklarda yaşıyorlar.

Çin Kültürel devrimindeki repression on Buddhism.
Maitreya is a future to be Buddha
Dünya iyice karıştığında geleceğine believed
Acid rain slowly eroding the sand stone
Düzenli temizleniyor
























Russia
Baroque majesty of Catherine Palace. Yekaterinskiy Dvarets. İmparator Yazlığı. Rokoko mimarisinin tüm aşırı süslülüğünü taşıyor. Katerina Sarayı.

Katerina yaptırır, sonrasında Elizaveta (Büyük Petro'nun kızı) beğenmeyip tekrar işa ettirir, annesinin ismini korur. Mimar İtalyan asıllı. Versaille of Russia. Gilded figures

Partileri var hall’da. Maske istemiyor. O dönemlerde erkekler kadın kadınlar erkek gibi giyinirmiş.
Duvardaki tablolar sadece renk ve boya göre düzenlenmiş.

Amber Room (8th wonder of the world deniyor)
Duvarlar amber ile kaplı. Eskiden sunlight petrified olarak düşünürlermiş amberi.
Amber is made from fossilized tree resin. Very rare and expensive. Şu anki yeni yapılmış. Leningrad kuşatması sonrası Almanlar geri çekildiğinde saray harap. Bombalanmış. Ulusal gurur yapmış Ruslar eski haline getirmeyi. Otantik materyal, teknikler kullanılmış.

















Tavan










Elizaveta I


Amner süslemeler

Amber Room















Hindistan, Eastern coast
Konark Sun Temple
Built mid 13th cent by a Hindu King dedicated to the Sun God Surya
Duvarlarında seks yapan figürler var.

24 wheel bir chariot oluşturuyor 24 çünkü bir yıldaki 24 bright and dark moons’u temsil ediyor. 7 at çekiyor araba şeklindeki yapıyı. Haftanın 7 günü. Ana kapı doğuya bakıyor.

Dansçı kız figürleri dance hall kısmını süslüyor. Bahçe kısmında.Dansçı kızların da priest’ten biraz aşağıda yüksek statüleri var. rahibe gibi herhalde.

Tapınak yapılırken tantric practices gaining strength in kuzeydoğu India.Cinselliğin güç ve mutluluk verdiğine inanılıyor. Tanrıya yaklaştırdığına.

Sexual activity ile spiritual enlightenment a ulaşılabileceği inancı, tantric thinking’in savunduğu bir düşünce ama klasik Hindu inançlarına ters. Fluid is essential to Hindu creation myth. Divine nectar. Yaşamın süt okyanusundan çıktığına inanılıyor Hindu inancında. Cinselliğin olümsüzlüğe götürdüğüne inanıyorlar.

Köpeğe cinsel organını yalatan bir kadın figürü bile var. Bestialism değil tabii, sexual fluid kutsal adamlarda. 

İç kısmı taşlarla kapatılmış. Ambrosia denilen ölümsüzlük iksiri olduğu söyleniyor. Bir dönem harabe olmuş fırtınalardan.









































"Tünek" pozisyonu :)










Albi Bazilika Katedrali / France
Part house of prayer part fortress

13yy çevre köylüleri korkutarak bastırmak için dikildi. Katolik Cathedral
Mellow red bricks

Kasaba Cathar dinini kabul etmiş. Enteresan bir din, kökeninin Anadolu'ya uzandığına dair ciddi teoriler var. Katolik kilisesi bunları kafir (heretic) ilan etmiş. Onlar da katolikleri satanic ve tyrannic ilan etmiş. Cathar dinini bastırmak için dikilmiş esas olarak. İç dekorasyon sonra yapılmış. Hristiyan olmayanların yaşayacakları resmedilerek içine, korkutmak istiyorlar. 

Military architecture ağırlıklı. Dar koridorlar. Uzun ve yüksek pencereler. Kalın duvarlar.
Çekyat gibi. Hem yatak hem koltuk. Bu da hem kilise hem kale. Bifunctional. Korkunç olsun diye özel özen göstermişler belli ki. 

14yyda Cathar executions şiddetlendi iyice. Engizisyon ezdi geçti.

Duvardaki resim. Judgment day. Hristiyanlar. Dirilen ölüler. İşkenceler. İnsanlara şeytanlar ve canavarlar işkence edip öldürüyor. Korkuya dayalı dize getirme politikası.






















































Bu içerik Kuzey Kalesi tarafından hazırlanmıştır. .
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...