15 Şubat 2018 Perşembe

Devlet Düşmanı (Enemy of the State) Filmi (1998)

NSA’nın ulusal güvenlik adına halkın bilgilerine sınırsız ulaşmaya devam etmek için bir senatörü öldürmesinin ardından cinayetin çevrede kuş gözlemi yapan bir doğaseverin bıraktığı kamerayla kaydedildiği ortaya çıkar. Bu kaset dönüp dolaşıp avukat Richard Dean Clayton’a (Will Smith) ulaşınca Amerikan gizli servislerinin tek hedefi haline gelir ve tüm yaşamı altüst olur. Ona yardım edebilecek tek adam, artık serbest çalışan eski bir CIA ajanı Edward Lyle’dır (Gene Hackman).

Birinci sınıf bir aksiyon. Kovalamaca ağırlıklı bir gerilim. Koşar gibi akıp giden yüksek tempolu bir kedi-fare oyunu. Soluksuz takip sahneleri.  Daha filmin girişindeki tempolu ve gizemli müzik filmin ritmi hakkında ipucu vermeye başlıyor. Ayrıca bu  intro’nun yıllar sonra pek çok insanı ekran başına bağlayacak Person of Interest dizisinin intro ve geçiş sekanslarının habercisi olduğunu düşündürttü. Konusu açısından da insanların her hareketinin gözetlendiği ve elde edilen bilgilerin istenileni yaptırmak için kullanılabileceği günümüz dünyasının gerçekçi denilebilecek bir izdüşümü. Whistleblower olaylarının çok öncesinde atılmış bir işaret fişeği.  

Will Smith ve Gene Hackman rollerine yakışmış. İkisini de seyretmeyi severim. Yönetmen Tony Scott. Yeteneğini ispat etmiş bir adam. Top Gun gibi hit filmlerinin haricinde True Romance (Maceralı Aşk) filmi harikadır. Bir özelliği dikkatimi çekti, True Romance filminin finalinde de shootout (kalabalık bir çatışma) sahnesi vardı, bu filmin sonu da aynı şekilde. Bir Tarantino etkisi belki. Gene Hackman’ın siyasi entrikalı filmlerde not düşülmesi gereken ayrı bir ustalığı var. Absolute Power filminden No Way Out’a, Missisipi Burning’den Enemy of the State’e uzanan nefis performansları unutulur gibi değil. Kötü adam rolünde son dönem  Ray Donovan dizisiyle harikalar yaratan Jon Voight’un son derece başarılı olduğunu da not düşelim.      

Filmin yüksek temposu ve başarılı kovalamaca sahneleri sıkmıyor. Biraz Hitchcock’un North by Northwest ve hatta “The Man Who Knew Too Much” fimlerine biraz Robert Redford’un en iyi filmlerinden olan Sydney Pollack imzalı “Three Days of Condor” filmine yakın duruyor.
Yerinde duramayan filmlerden. Üstelik whistleblower hadiselerinin patladığı günümüzde çekildiği dönemden daha anlamlı duruyor diyebiliriz. 

Kaçırılmayacak bir aksiyon. 

Edward Lyle (Clayton’a): “U re either incredibly smart or incredibly stupid!”





"Person of Interest" benzeri bir intro























Skyler :)











Bu içerik Kuzey Kalesi tarafından hazırlanmıştır. .
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...