1 Eylül 2017 Cuma

Kaptan Kusto'nun Ardından (2013)


Kusto’nun yaşamı ve tartışmalı yönleri açısından başarısız bulmakla beraber son 15 dakikadaki manati çekimleri boşuna seyretmediğimi hissettirdi. Buradan da anlaşılacağı üzere akışı iyi planlanmamış, kopuk kopuk ilerleyen ve  boşlukta kalan 45 dakikalık bir belgesel. Kusto'nun daldığı yerlerde çekim yapılarak ismi kullanılmamış olsaydı ilgi çekeceğini sanmıyorum. Mesela Kızıl Deniz ve Cote d'Azur açıklarında Kusto'nun daldığı yerlerin bugünkü halini gösteriyorlar ama doğal olarak görüntülerin yüksek çözünürlüklü olması dışında pek ilgi çekici bir yanı yoktu.

Manati (deniz ineği) denilen bu şipşirin hayvanı daha önce 2009'da Stephen Fry ve Mark Carwardine'in sunduğu 5 bölümlük A Last Chance to See serisinde Amazon'da ve şimdi hatırlayamadığım bir başka programda da seyretmiştik. sanırım Florida'daki manati barınağında çekildiği için buradaki görüntüler daha bol ve kaliteliydi.  

Eğer Kusto'nun yaşamıyla ilgili bir belgesel seyretmek isterseniz bunu pas geçin. Kusto sosuyla sunulmuş sualtı görüntüleri için bir göz atılabilir. 


NOTLAR
Jacques Yves-Cousteau
Tartışmalı konuları da var. Yıllar sonra insanların deniz yaşamına tehdit oluşturduğunu gördü.
Kaleidoscopic colors and corals of red sea enchanted Cousteau. 50 ve 60larda Calypso ile çok zaman geçirdi Red Sea’de. Silent World east coast of Africa’da çekildi. Üç Oscar’ından ilkini bununla kazandı. İlk color underwater filmlerinden.

Retracing his voyage to Red Sea. Red Sea coral reefs şu anda ne durumda? Shaab Rumi diye bir adaya gidiyorlar. İlk port of call. Burada Cousteau çarpıcı bir deney yapmış. The channel connecting the open sea to the sheltered lagoon is extremely narrow. Cousteau ekibi geçebilmek için coral’ların bir kısmını havaya uçurmuş.

Soft corals
Giant moray eel and a cleaner fish who feed on scales and parasites
Ama bu impostor. Temizliyor gibi yaparken minik ısırıklar alıyor derisinden.


Giant moray eel


Deeper down, at 25m, water absorbs thered wavelengths of sunlight. Dolayısıyla burada bright red iyi bir kamuflaj rengi.


Without artificial light, these red corals look inconspicuous.
Daha derinlerde shoaling fish. 
Black spotted rubberlips spent the night hunting for snails, crustaceans and other invertebrates.


Black spotted rubberlips
Wealth of fish and reef’s sheer beauty Kusto’nun burada çok inceleme yapmasının nedenlerinden biri olarak görülüyor.

60ların başında en büyük hayallerinden birini burada gerçekleştirdi.
Conshelf 2 was an underwater lab where 6 deep sea divers lived and worked for a month. Cousteau wanted to show that pepople could inhabit the ocean for extended periods of time. The project was cofunded by the oil industry.

Tahmin edilenden daha spacious inside. Eşi Simone ile yıldönümlerini burada kutlamışlar.







Hawkfish

Hawkfish
Bu deep sea complex’in kalıntıları hala duruyor. Today compeletely grown over. Steel construction turned into a coral reef. Inside of the hangar has also become a habitat for fish. Sweepers. The construction used to be filled with compressed air. Now theres only stale vapors up top, mostly exhaled by recreational divers.

Garage is the biggest building left.
Shelter for underwater scooters. Also taken over by marien life.  
Cousteau reef patlatarak marine life census yapıyor 50lerde.
Şimdi reef check yapılıyor.










A line is carefully laid across the coral surface. Then one diver floats above the rope and counts the fish to the left and right of it. Pays close attention to some species with certain  distinguishing marks. 

Mesela parrotfish azsa, overfishing sign. Ya da butterfly fish birkaç çeşit olmalı. Not edible.

Fish are only one part of the reef ecosysetm. Invertebrateanimals are also taken stock of. And also corals. The healthier the reef, the thicer the growth of long living stony corals.






Parrotfish

Butterfly fish



Sayımlar işlerin göründüğü gibi olmadığını, zenginliğin azaldığını gösterdi.
Cousteau shark slaughter’ını göstermekten ve yapmaktan kaçınmamış. Silent World’de. Diver’lara tehlike olarak görülüyorlar. Sonraları Cousteau shark massacre’dan rahatsız oldu. Kitaplarında hiç bahsetmedi.

No one knows why but some sharks are attracted to squeaking plastic bottles. Grey reef sharks. Each 3m long.




Grey reef sharks. 

Plastik gıcırtısı çekiyor köpekbalıklarını


Titan triggerfish can easily bite off a diver’s ear.  



Titan triggerfish
İkinci durak: Port of Marseille’den hareket. Underwater diving in the Mediterranean. Genç. 40lar. Here, he invented modern scuba diving. Bahçe hortumlarından self-made snorkel yaptılar. Rubber mats, flipper’’a dönüştürüldü. Philip Taillez ve Frederick Dumas arkadaşları. Cote d’azur’da bir devrim. By developing an underwater breating apparatus and film cam .Cousteau aletlerinin çoğunu kendi tasarlıyor. 

O zaman kadar su altı kabinlerde sualtı çekimi yapılıyor. Ayrıca sualtına dalış astronot gibi kıyafetler ve yukarıya bağlı bir hortumla gerçekleştiriliyor. Diving regulators turned divers into human fishç. Serbestçe yüzebiliyorlardı sualtında artık.

Cousteau shipwrecks’e büyük ilgi duyardı.
Denizlerdeki tuzlu su batıkları çözüor uzun zaman içinde. Scrap collector alıyor ya da. Sadece bir tane araştırdığı batık bugün de var: Dalton

70lerde Akdeniz untreated sewage, toxic waste ve overfishing sonucu ölü denize dönmüş. Cousteau bu kadar kısa sürede gençliğinde ilk keşfettiği denizin bu hale gelmesi karısında şokta. Bu durumu gördükten sonra radical conservationist oluyor.









scaphandre






Gorgonians, brightly colored soft corals
Özellikle büyül cüsseli balık sayısında azalma var.
Porquerolles National park, Iles d’hyeres adalarından biri. French riviera açıklarında. France’s first national park which Cousteau helped to create.

Tiny rock islet
Multicolored gorgonians

Multicolored gorgonians
Sea bream ( a common fish)
Young white sea bream (yarım metreye kadar büyür)
Common two banded sea breams
Brown meagres
Burası national park olduğu için balıklar rahatça büyüyor ve çoğalıyor. Balıkçılık yasak.
Giant groupers up tp 1.5 m long

Sea bream

Genç sea bream

Common two-banded sea breams

Brown meagres



Giant grouper



Akdenizin pek çok yerinde kaybolmuş türler burada hayata tutunuyor.
Gaping emptiness

Koruma konusunda Kusto büyük başarılara imza atıyor. Bunlardan biri de US’de.
1973’de Kusto Florida’da çekimlerde. Sea cow olarak da bilinen manatees’i inceliyor. Ya vegetation yerler deniz dibinde ya da uyurlar. Çok peaceful animal. Kusto Forgotten Mermaids isimli belgesel filmi çekince ilgi topluyor. O zamana kadar yerel halk dahi pek bilmiyor. Conservation ve research başladı.





Manati (deniz ineği)


Kışın meksika körfezinde su sıcaklığı 23 derece altına düşer. Inland rivers daha sıcaktır than coastal waters. Soğuğu sevmeyen hayvanlar buraya göç eder, sığınır. Manatees de bunlardan. Akıntıya karşı. Bu nehirlerdeki springs’i whisker ve nose ları sayesinde buluyorlar. Soba başındaki kediler gibi uyukluyorlar burada ve kışın geçmesini bekliyorlar. Soğuk öldürücü. Bebekler 20 dakika aralıksız annesini emebiliyor. Sonra nefes almaya çıkıyorlar. Anneler 2 yıl bakıyor bebeklere.
Kusto belgeselini Three Sister Springs’de çekti. Helikopterle natural habitatlarını tespit etti. Daha o zamanlar channeled rivers, pollution ve overpopulation was taking its toll. Turistik dalışlar düzenleniyor. Sıcaklık iyi ama bir sorun var. Vegetation az. Her gün vücut ağırlıklarının 1/10’Unu yemek zorundalar. Çoğu underweight. Bazen aç kalmakla soğuk arasında tercih yapmak zorunda kalıyorlar. Bir de üstüne Kusto’nun belirttiği gibi heavy boat traffic.


























Propeller yaraları ve kesikleri
Yaralı bir bebek var. Annesini kaybediyor. Diğer annelerden süt emmeye çalışıyor. Çıkarıp bakıma alıyorlar. Thermal blanket ile kliniğe.
Kusto nun belgeselinde zoo’dan serbest bırakmak için bir manatee getirilişi gösterilmiş.

Backscratching seviyorlar.
Manatee sanctuary. Belgeselden sonra adımlar atılmış. Florida.
Bazılarına sat transmitter takıyorlar.
87 yaşında rahmetli olunca family enterprise dağıldı.  


Pervane yaraları,kesikleri, çizikleri

















Backscratching









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...