11 Ekim 2017 Çarşamba

“Nobel” Norveç TV Dizisi (2016)



“For make no mistake. Evil does exist in the world. A nonviolent movement could not halt Hitler’s armies…”. 

Norveç yapımı Nobel dizisinin introsu Obama’nın 2009 yılında aldığı Nobel Barış Ödülü konuşmasından paragraflarla açılıyor.

Erling Riiser (Aksel Hennie), Norveç özel birliklerinde bir teğmen. Afganistan’da görev yaptıktan sonra arkadaşlarıyla ülkesine döner. Fakat telefonuna gelen bir mesajla Afganistan defterinin kapanmadığı anlaşılır ve yaşadıkları kabus gibi günler Norveç’te de peşlerini bırakmaz.  

Dizi ilerledikçe siyaset/ekonomi/askeriye üçgeninde savrulan insanların arayışlarına ve kendilerini içinde buldukları entrikalara şahit oluyoruz. Ekonominin piyonlaştırdığı siyasi mekanizmalar gün yüzüne çıkıyor. Bunun yanında Afganistan’da Erling ve arkadaşlarının yaşadıkları her bölüm geri-dönüşlerle anlatılarak izleyicinin yavaş yavaş olayların kökenine inmesi sağlanıyor. Bu geri-dönüşler aksiyon yüklü olaylar  olduğu için aynı zamanda diziye hareketlilik de katıyor. Ana hikaye devam ederken bir yandan da Nobel Barış Ödülünün kime verileceği konusu etrafındaki pazarlıklara şahit oluyoruz.

Kısacası uluslararası siyasette dönen entrikalarla kuşatılmış bir özel birlik askerinin yaşadıkları, hem politik hem ailevi hem de askeri açılardan sade bir dille işlenmiş diyebiliriz.  

8 bölüm. Her bölüm 45 dakika civarı. Yönetmen Per-Olva Sorensen. Senaristler Bolstad ve Uhlander. 

ARTILAR
Gerçekçi bir olaylar zinciri var. Melodramdan arındırılmış. Tipik İskandinav tarzı. Büyük iniş ve çıkışlar yok. Tempo ABD dizilerine göre daha yavaş. Seyirciyi avlamaktan çok hikayesini sade bir dille anlatmayı düşünen bir kafa var. Ticari bir ambalaj yok.  

EKSİLER

Suspense dedikleri “ne olacak” hissi yoğun değil. Yan karakterler daha derinlemesine işlenebilirdi. Diyaloglar biraz kuru kalmış. Müzik kullanımı daha iyi olabilirdi.    


































































Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...