28 Mart 2018 Çarşamba

"Altered Carbon" dizisi: NeoNoir + Aksiyon + Scifi

Richard Morgan’ın yazdığı aynı adlı romandan uyarlanmış. Okumadım. Dizinin ilk bölümünü seyrettim. Not düşelim.

Suçluların Alcatraz hapishanesinde cezaları ölçüsünde yaşam makinesine bağlı tutulup, başka bedenle (sleeve) uyandırıldığı bir gelecek. Her yurttaşa 1 yaşında “stack” (benlik) denilen bir minik implant takılıyor. Tüm yaşadıklarınız ve kişiliğiniz burada kayıt altına alınırken, bedeninizi öldürmeleri halinde bunu başka bir bedene yerleştirerek yaşamınıza aynen devam edebiliyorsunuz. Bir nevi bilgisayar oyunundaki karakterle kaldığımız yeri kaydetmek gibi bir teknoloji hayatlarımıza girmiş anlayacağınız.

Takeshi Kovacs (Joel Kinnaman) bir özel tim operasyonuyla ortağı öldürülen ve Alcatraz’a atılan bir adam. Envoy dedikleri özel bir insan. Hem savaşçı olarak yetiştirilmiş hem de bazı olayları sezebilme yeteneğine sahip.

Envoy intuition: “Total absorb of everything around u without preconception or assumption.”

Aslında cezası müebbet gibi ama uyandırılmasının ve "bedenlendirilmesinin" (resleeving) bir sebebi var.   


Laurens Bancroft (James Purefoy) çok zengin ve bağlantıları olan etkili bir adam. Bir cinayete kurban gitmesine ve “benliğini” de yok etmelerine karşın uzaya gönderdiği uydusunda bir kopyasını barındırması sayesinde yeniden bedenlenerek yaşama kaldığı yerden devam edebilmiş. Kovacs’den katilini bulmasını istiyor ve karşılığında para ve özgürlüğünü teklif ediyor. Ana konu bu. 

Artık dizilerin çoğu belli bir kalitenin üstünde oluyor. Bu dizi için de geçerli bir durum. Dolayısıyla seçimler iyice kişiselleşti. Biraz kılı kırk yarmaya başladık. İlk izlenimlerim olumlu olmadı. Fazla kaslı, cool kahraman modeli itici ve suni geldi. Süper kahraman hayranlarına göz kırpıyor sanki. Aksiyona yüklenileceği izlenimini bıraktı. Neokatoliklerin “bedenlemeye” karşı olması gibi geleceğe dair ayrıntılar kesmedi. En önemlisi de ilginç bulduğum, bir sonraki sahnesini merak ettiğim bir karakter olmadı. Halbuki James Purefoy’u (Solomon Kane) severim. Kilo almış gördüm.  

Amerikalılar efekt işini iyi kotarıyorlar. Görsellik zengin ama “Blade Runner” türevi olmaktan kurtulamadı ilk bölümde.

Şimdilik devam etmeyi düşünmüyorum, ileride belki. Zaten yanlış hatırlamıyorsam nisan'da Westworld geliyor.






















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...