12 Mart 2018 Pazartesi

Richard Corben: Çizgiromancı, İllüstratör ve Yazar


Meat Loaf’u bilir misiniz? Ben çok severim. Gençken TRT’deki klipleriyle dinlemeye başladığım sonrasında da peşini bırakmadığım bir rock şarkıcısı. Özellikle Bat out of Hell II albümü unutulmaz bir çalışma olarak ipod’umda durur. İşte Richard Corben bu albümün ilkinin kapağını yapan sanatçı aynı zamanda. 

Burada değinmiştik, 2018 Angouleme Çizgiroman festivalinde Büyük Ödülü Richard Corben aldı. 2011 yılında Art Spiegelman ve 2014 yılında Bill Watterson’un ardından ödül yine bir Amerikalı çizgiroman sanatçısına gitti. Bu vesileyle iki kalemlik bir Corben yazısı bulunsun
 
1940 doğumlu. Güzel Sanatlar Akademisi mezunu.
Bir süre animasyonlar üzerine çalıştıktan sonra underground çizgiromanlar yapmaya başlar. 1970 yılında korku ve bilimkurgu hikayelerine ilüstrasyonlar verir.

Creepy, Eerie Vampirella, 1984 gibi dergilerde illüstrasyonları ve kapakları yayınlanır. Metal Hurlant ve Amerikan uzantısı Heavy Metal’da işleri çıkar.
Kendi çizgiromanının isminden esinlenerek Fantagor Yayınlarını kurar.

2000’lerin başında önce Edgar Allan Poe hikayelerini sonra Lovecraft hikayelerini resmeder. Conan serilerine ilüstrasyonlar yapar. Güncel süper kahraman çizgiromanlarında çalışmaları çıkar. Harvey Kurtzmann, airbrush tekniğini çizgiroman dünyasıyla tanıştıran adam olarak tarif eder. Will Eisner, çizimlerindeki tüm teknik ihtişamın duygusal boyutu saklayamadığını söyler.

Richard Corben’ın Bazı Çizgiromanları

En meşhur işi Den
Çelimsiz bir çocuğun Neverwhere ismi verilen hayali bir dünyada bambaşka bir karaktere bürünerek yaşadığı maceraları anlatır. Robert E Howard, Edgar Rice Burroughs ve Lovecraft etkileri taşıyan bu hikayede erotizm ve fantastik maceralar konu edinilir. Önce Neverwhere ismiyle 1968 yılında animasyon, sonrasında ise 1973 yılında çizgiroman formatında boy gösterir.

Rip in Time (1986)
Beş bölümden oluşan bir çizgiroman. Senarist Bruce Jones. İlüstrasyonlar Richard Corben’a ait. İlk kez 1986 yılında Fantagor Press’ten çıkar. Rip Scully isimli polisin kaçırılan nişanlısı Maggie’yi kurtarmak için dinozorlar dönemine zamanda yolculuk yapmasını konu alır.

Bloodstar (1976)
Robert E Howard’ın “The Valley of the Worm” kısa hikayesini temel alır. Önceleri çizgiromana uyarlanmıştır ama daha uzun bir versiyon için bir remake yapılmasına karar verilir. Postapokaliptik bir “kılıç ve büyü” hikayesinin efsane kahraman çerçevesinde ele alınışıdır. Genelde çok iyi tepkiler alır ve en derinlikli Conan uyarlaması olduğu söylenir.

A Boy and His Dog
Yazar Harlan Ellison. Nükleer savaşın ardından postapokaliptik dünyada telepati yeteneğine sahip, eğitimli ve insanları sevmeyen Blood isimli köpeğiyle yaşam savaşı veren Vic isimli 15 yaşında, karşı cinse düşkün bir çocuğun maceralarını anlatır. Blood çocuğa kadınların yerini bulur, çocuk da köpeğe yemek sağlar. Birbirlerine ihtiyaçları olsa da zıtlaşan bir ikilidir. İlki 1969’da çıkan novella, 1975’de filme de çekilir. Filmin başarısının ardından iyice popüler olunca çizgiromana uyarlanır. Richard Corben ile Harlan Ellison birlikte Vic and Blood adı altında hikayeyi grafik roman tarzında devam ettirir (1989).



















Bu içerik Kuzey Kalesi tarafından hazırlanmıştır.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...