12 Şubat 2018 Pazartesi

"Svoloçi" (Сволочи - Svolochi) Rus Filmi (2006)

Svolochi (Piçler Mangası)
Yıl 1943. Evsiz çocuk sayısı 500.000’i geçip bunlar kaçınılmaz olarak sokaklarda suça karışmaya başlayınca, yetişkinlerle aynı kanunlara göre cezalandırılmaları kararlaştırılır. Sovyet Devleti Alma Ata’da bu çocuklardan bir kısmını savaşta sabotajcı olarak kullanma üzere eğiteceği bir kamp oluşturur.  Okulun yönetimine Vishnevetsky isimli subay, yardımcılığına  ise Pasha getirilir. Filmde Tyapa (Sergey Riçenkof) ve Kot (Aleksandır Golovin) isimli iki arkadaş merkezinde bu çocukların yaşadıkları şedit şartlar yansıtılıyor.

Devlet desteğiyle çekilmesine karşın Sovyetlerin olmayan bir olayla karalandığı söylenerek ciddi protestolara maruz kalmış bir film.

Ni lübvi, ni taski, ni jalasti...

Vladimir Kunin’in eserinden uyarlama. Etkileyici bir konu seçilmesine rağmen bence vasatın altında kalıyor. Hem duygusal kısımlarda hem de aksiyon sahnelerinde bir donukluk bir zayıflık var. Oyunculuklar yeterli, bilhassa çocuklarınki. Ben bir grup çocuğun başından geçen maceraların anlatıldığı filmleri sevdiğim için sıkılmadan seyrettim ama daha iyi olabilirdi. Biraz acemi işi kalmış.  

Sahnelerden birinde düşündüm. Hani derler ya sürekli "şiddetin her türlüsüne karşıyız", ben hiç yüz vermedim bu söyleme. Sadece "gereksiz şiddete" karşıyım. Gerektiği yerde herkese karşı şiddete başvurulabilir. İster kadın ister yaşlı ister erkek ister çocuk olsun. Bazen başka çareniz kalmıyor; üzücü de olsa, sizden bir şeyler alıp götürse de seçme şansınız yok. Şimdi arkadaşıyla bir süre önce tartıştı diye uçaktan atlamadan önce paraşütünün ipini kesen ve çocuğun yere çakılarak korkunç şekilde can verişini sırıtarak izleyen bir alçağa, çocuk diye şiddet uygulanmamalı mı? Oturtup konuşarak doğru yolu mu göstereceğiz? Bunu yapana şiddeti köküne kadar uygularım, kusura bakmasın sevgi kelebekleri. Böyle binlerce örnek geliyor aklıma. Sloganlaştırdığımız söylemlerin bazı temel şartlara bağlı olduğunu ve değişen şartlarla bazı olgularda bilakis şiddet uygulamamanın adaletsizlik olacağını düşünmekte fayda var. Klişeler kimseyi bir yere götürmez. Şiddeti tümden reddetmek, savaşa silahsız gitmekten farksız. Hele Türkiye'de. Bu konuyu ileride biraz derinleştirebilirim. Şimdilik bu kadar yeter. 

RESİMLER

















Tam bir yılan bu herif!












Bu içerik Kuzey Kalesi tarafından hazırlanmıştır. .
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...