14 Şubat 2018 Çarşamba

Venedik Taciri (Merchant of Venice) Filmi (2004)

16.yy, Venedik. Avrupa’nın en güçlü ve liberal ortamı. Yahudiler duvarla çevrili “Ghetto” denilen yerde yaşamak zorunda. Güneş batınca bu bölgenin kapısı kilitleniyor ve başında nöbetçi bekliyor. Mülk edinmeleri yasak. Dolayısıyla tefecilik yapıyorlar.

İşte böyle bir ortamda Antonio (Jeremy Irons) isimli tüccar, mal götüren seferdeki gemilerine güvenerek Shylock’tan (Al Pacino) borç alır. Eğer borcunu zamanında ödeyemezse  anlaşma gereği Shylock vücudundan borcu ağırlığınca et kesebilecektir.    

Şekspir uyarlaması. Kadro zengin. Al Pacino ve Jeremy Irons’dan Joseph Fiennes ve Lynn Collins’e çok tanıdık isim var. Al Pacino meşhur Shylock rolüne yakışmış. İlginç bir intikam hikayesi. İçinde başta Yahudi / Hristiyan düşmanlığı olmak üzere pek çok alt konu barındırıyor. Diyaloglar şiirsel. Büyük aksiyonlar değil de incelikli diyalogları sevenlerin daha çok hoşuna gidecek bir film.

Dikkatimi Çekenler
“Hath not a Jew eyes!” lafı artık konuşma diline bile girmiş, bir deyim haline gelmiş durumda. “Yahudiler insan değil mi” anlamını taşıyor. Pianist filminde konsantrasyon kampına gidecek Yahudilerden biri bu sözlerle isyan etmişti. O sahne geliverdi aklıma.   

Musevi tapınağında kadınlar yukarıda ayrı bir asma katta toplanıyor. Hristiyanlardaki gibi beraber değiller, farklı bir bölmede katılıyorlar ritüele. İzmir’deki Bikur Holim Sinagogunda da  benzer bir mimari ve adet görmüştüm.

Antonio başta Shylock’a çok kötü davranıyor ve “it” diyor. Sonra Shylock bu sözünü hatırlatarak ona harika bir cevap yapıştırıyor:

“U called me dog before, u had a cause, but since I am a dog, beware my fangs”








Bu içerik Kuzey Kalesi tarafından hazırlanmıştır. .
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...