4 Mart 2019 Pazartesi

Kusursuz Çember (The Perfect Circle) (1997) (film)

Savršeni krug (Saraybosna)
Yönetmen Ademir Kenoviç

Saraybosna’nın kuşatma yılları. Şair Hamza (Mustafa Nadereviç) karısı ve kızını güvenli bir yere gönderdikten sonra evine gizlice girmiş iki yetimle (Adis ve Kerim) karşılaşınca çocukları kurtarmak için mücadeleye devam etmek zorunda kalır. 

Film boyunca Hamza ve çocuklar arasındaki ilişki üzerinden kuşatma sırasında Saraybosna halkının perişan durumunu seyrediyoruz.

Elinin ağrısı yüzünden doktora gittiğinde Hamza'ya kağıda "mükemmel daireler" çizerse işe yarayabileceği söylenmiş. Biliyorsunuz "karpal tünel sendromunda" doktorlar bunu basit bir fizyoterapi olarak önerebiliyor. Filmin ismi de buradan geliyor, korkuları ve acıları dindirmek için gösterilen tek başına gayretin sembolü bir nevi. 

Hamza ara sıra kendisini asılıymış gibi görüyor. Senaryoyu beraber yazdıkları şair Abdullah Sidran’ın şiirine bir gönderme bu aynı zamanda. Umutsuzluk içinde tükenen insan. Bombaların rüyalara dahi ulaşabildiği bir taşkın vahşet. Yakacak için bir ağaç kesmenin bile sonu ölüme götüren kavgalara sebep olduğu ortamda sakat bir köpeğe yürüteç yapabilen insanlık. Aşırılıklar arasında normalin felci. Ölüm bulaşmış yaşamlar. Askıya  alınmış hayatlar. Asılmış da ölmemiş gibi. Seyreder de müdahale edemez gibi. Yarı yaşar yarı yaşamaz bir var oluş. Bosna'nın çilesi işte. 

Beklediğim kadar güçlü çıkmadı ama değerli bir film.

https://www.imdb.com/title/tt0117555/















Bu içerik Kuzey Kalesi tarafından hazırlanmıştır.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...