4 Ağustos 2017 Cuma

MR James: Bir Hayalet Öyküleri Yazarı


MR James: Ghost Writer (2013) - BBC Yapımı
Korku sinemasıyla ilgili History of Horror belgesel serisini seyrettiğimiz Mark Gatiss'ten Viktorya dönemi hayalet öyküleriyle tanınan MR James'in hayatı ve hikayeleri üzerine bir başka belgesel. BBC uyarlamaları ve MR James'in hayatından pasajlarla kol kola ilerliyor. Canlandırma da kullanılmış.

Bu arada Mark Gatiss'i şu anda devam eden Game of Thrones'da daha birkaç gün önce S7E3'te Tycho Nestoris karakteriyle seyretmem de güzel bir rastlantı oldu. 


Tycho Nestoris


NOTLAR
1893 Cambridge. Halloween approaching
Chitchat society
MR James a fellow and dean of King’s College
Monty James ilk iki korku hikayesini okur bu toplantıda. 
Montagu Rhodes James, Victorian, scholar, devout Anglican and
30dan fazla klasik hayalet hikayesi

Yazın bisikletle gezip bulduğu yeni kiliseleri , katedralleri gezmeye bayılıyor. Excursions.

Saint Bertrand de Comminges yayınlanmış ilk hayalet öyküsünde ilham aldığı mekan. Turistler için rehber kitap gibi pek çok bilgi de içeriyor. Strong sense of location var öykülerinde.

Protagonist farklı zamanına göre. The main character, Denniston, is not dissimilar to Monty. Fussy, bachelor academics with an interest in sacred buildings, medieval manuscripts, ancient artefacts, abiding curiosity.

Feeling of unease. Denniston eski bir kitapran kesilmiş birkaç sayfa bulur. Canon Alberic’s Scrapbook. Buradaki bir ilüstrasyon dikkatini çeker. A demon from the testament of king solomon. Yellow king?

Monty was a notorious arachnophobe. “ıt was drawn from life”. Gerçekten varolduğuna hints.


Saint Bertrand de Comminges



Saint Bertrand de Comminges












MR James 1862’de doğdu. Livermere, Suffolk’a taşınıyorlar 3 yaşındayken.
Babası Herbert James Anglican papazı olarak atanıyor. Esoteric superstition tüm buluşlara rağmen rampant.

Farmland ve Open moorland (rabbits, sheeps) arazileri

Great livermere rectory. Family life. Happy childhood. Babasından Latin ve Greek öğrendi. Annesinden French. Mekan algısı yüksek. Belli mekanlara bağlanıyor.

11 yaşında Great Livermere’dan ayrılır. Londra’da prep school’a gider. Canon Alberic’ten sonra yayınladığı ikinci hikayenin 11 yaşında bir yetim çocuk hakkında olması: Lost Hearts. Steven çocuğun ismi. Kuzen ölümsüzlük peşinde bir simyacı. Evde deneyleri sırasında öldürdüğü iki çocuğun hayaletleri dolaşıyor. Grim. Arcane knowledge.



Moorland


Great livermere rectory.






14 yaşında Eton college’a giriyor. İngiltere’nin en prestijli okulu. England’s Premiere School
Eski dini metinlere meraklı
Charles Dickens hikayelerini seviyorlar
Eton’s Library Hall
The Eton Rambler – a publication set up by Monty and his friends. Dördüncü sayıda hayalet öyküsü kaleme alıyor.


Eton College













1882’de King’s College, Cambridge’e gider.
Profesyonel bir medievalist olma fırsatını yakaladı burada.
Üniversitenin Fitz William müzesinde çok zaman geçirdi. Kütüphanesi müthiş. Sadece okumuyor, katalogluyor medieval dönem kitaplarını. Ciddi çalışmalara imza attı ve henüz öğrenciydi sadece.

Fitz William collection of manuscripts ranged across several centuries before the invention of printing. Written, illustrated and bounded entirely by hand. Info on their provenance is hazy. Authorship ve origin larını tespite çalıştı.

Consistent and considerable attention veren ilk insan bu koleksiyona. 1895’te vücuda getirdiği kataloğu yayınladı. Bununla yetinmedi. Ülkenin dört bir yanındaki diğer koleksiyonları da katalogladı: Lambeth Palace ve Westminster Abbey.

A Mirror of Sinners, highly moralizing poem on what awaits u after death. Self-indulgent insanların cehennemi.

Crossfertilization. Ortaçağ el yazmalarını araştırmasının hayaletöyküsü yazarlığına katkıları. Çok önemli bu cross fertilization. Abartmamaklazım ama.
28 yaşında Fellow of the King’s, sonra da Dean of Kings oldu.
Cambridge Uni’dki Chitchat society gibi sosyal ortamlarda bulunuyor.

James is a good talker. Chitchat society’de hayalet öyküleri anlatarak ilgi çekiyor.
Bu toplantılar ileri saatlerde itişme olurmuş şakasına. Ragging diyorlar.
“Sex is tiresome enough in novels, in a Ghost story, I have no patientce for it”

Monty stayed a lifelong bachelor
“Nonpracticing homosexual” olarak niteliyor bir yakın arkadaşı. Gordon Carey. Former chorister in King’s. Oğlu anlattı.
Hold n auditionin the palmo of ur hand

Tarihi bilgisi sayesinde öykülerdeki mekanları çok detaylı ve gerçekçi tasvire diyor. Öykücüşüğü gelenek halien geliyor. Annual ritual. Her noelde yeni bir tane anlatıyor. Önceliği akademik çalışmalarına veriyor. Daha kataloğu yayınlanmadan Fitzwilliam Museum’a müdür olarak atanmış. Gelenekçi.Kadınların alınmasına karşı. Muhafazakar. Oysa Cam ortamı yeniliklerle dolu.

“Something Moans” hikayesi en beğenilenler arasında. Suffolk coast’da geçiyor. Prof. Parkins. Overconfident Cam academic  more modern and rationalistic mindset. Supernatural’I reddediyor ama bir tatilde yaşadıkları herşeyi dğiştiriyor. Bir gün deniz kıyısında yürüyüş yaparken Latince bir yazı görür artefact (whistle) üzernde: Quis est iste qui venit? Who is this who is coming? Düdüğü üfler ve tuhaf bir şeylerkaplar havayı.

Jonathan Miller. Director of Whiste adapted for BBC. Disconcerted.


Cambridge Uni.


Fitzwilliam Museum



Fitzwilliam Museum






















James McBride – İlüstrasonları yapmış. MR James de onaylamış.
Chitchat society’de ilk hayalet öykülerini okuduğu sıralarda tanışıyorlar. King’s’de öğrenci. 10 yaş dahaküçük. Struck up a close friendship. Travelling together on monty’s beloved cycling holidays in Europe.

Dippersmoor Manor, Herefordshire. McBrides’ family house. Monty’nin McBride’a mektuplarından bazıları saklanmış. Bazı cümleler İskandinav dillerinden birinde yazılmış. “My dear boy” diye başlıyor ve “Ever your affectionate, MRJ” olarak bitiyor mektuplar.

1903’te McBride evlendi. Arkadaşlıkları devam etti gibi gözüküyor.
First edition of Ghost Stories of an Antiquary. Nicely mottled and foxed with age as is appropriate.

McBride sanatla ilgilenmek istiyor. Monty ona yardım etmek istiyor. Aslında dahaçok ona destek olmak için çıkarıyor belki de. Sadece 4 tane ilüstrasyon var.

1904’te appendix’i problemli olan McBride became gravely ill. Ve bir sonraki ay öldü. Eşi hamileymiş öldüğünde. Monty’yi çok etkilemiş. Cenazeye katılmış çiçeklerle.
Kitap 1904’te McBride’In ölümünden birkaç ay sonra çıktı. İyi sattı. İkinci baskısı yapıldı (Second,impression).


James McBride


McBride ailesinin evi










James McBride ilüstrasyonu








James McBride ve eşi



Treasure of Abbott Thomas
Last tale of the collection
Monty stained glass uzmanı. An antiquary discovers a set of clues in some windowsleadinghim to a troveo f buried gold in a German monastery. Drawing on Monty’s expertise in stained glass. His fascination with windows.
Robert Hardy oynuyor.

1905’te he was elected the provost, Head of the College. Within a decade, he was the vice chancellor of the uni. Yaşamı çok düzgün bir rota izliyor. Ama WW1 herşeyi değiştiriyor. Üniversitedençok kişi subay olarak orduya katılıyor ve çoğu geri dönmüyor. King’s Playing Field’da bir hastane kuruluyor. Etrafında sürekli tanıdığı insanlar yaşammücadelesi veriyor. Korkunç durumlar.  
1925’te “A Warning to the Curious” yayınlandı. Son hayalet öyküsü.
Hazine avcısı Paxton'ın başına gelenler
A breathless, lung-less laugh

1918’de Eton College’da provost of the college olması teklif edildi. Belki de enmutlu günlerini geçirdiği yere geri dönmüş oldu. Esprili bir adammış.
Kanser. Adrien’da babası gibi Eton’da öğrenci ve onu ziyaret ediyor.
Dickens ve PJ Wodehouse seviyor.

1936’da Eton’da öldü.






















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...