25 Kasım 2017 Cumartesi

Children of Huang Shi (2008)

Yıl 1938. Japonlar Çin’i işgal ediyor. Savaş ve yokluk zamanı. İngiliz gazeteci George Hogg (Jonathan Rhys-Meyers) olan biteni haberleştirmek için gizlice Çin’e girer. Şahit olduğu katliamlarla sarsılır. Öldürülmekten Chen Hanseng (Chow Yun-fat) isimli bir komünist Çinli sayesinde kılpayı kurtulur. Yolu bir yetimhaneye düşer. Vakit buldukça çocuklarla ilgilenen Avustralyalı hemşire Lee Pearson (Radha Mitchell) ile tanışır. Lee, o yokken çocuklara bakmasını ister. Hogg önceleri isteksizdir ama zamanla ortama alışır ve çocuklarla arasında bağlar oluşmaya başlar. Bölgedeki hali vakti yerinde tüccar Mrs Wang (Michelle Yeoh) ile arkadaşlık kurar ve yardım alır. Fakat savaşın ölüm kokan nefesi yetimhaneye her gün biraz daha yaklaşmaktadır. Sonunda çocukları İpek Yolu üzerinden Moğolistan’a kaçırmaya karar verirler. Önlerinde çetin bir yolculuk vardır.

Klasik epik film taslağı kullanılmış. Ortalamanın üstünde bir film. Başroldeki çocuğun fazla katkı yapamadığını ve zayıf kaldığını düşünüyorum. Mrs Wang en gerçekçi karakterdi. Japonlara karşı direnişte kerhen birlik olan Ulusalcılar ve Komünistler, Land of Freedom filminde mecburiyetten aynı cephede savaşan sosyalist, komünist ve anarşistleri hatırlattı. Konusu ilgisini çekenler, epik film türüne yeni bir şey getirmese de eli yüzü düzgün bir film seyretmek için tercih edebilir.


Gerçek bir olayın serbest uyarlaması. Çok sevdiğim The Inn of Sixth Happiness (1958) ve daha yeni tarihli The Flowers of War (2011) filmlerine benziyor konusu. 




























































Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...