5 Kasım 2017 Pazar

Yüzyıllık Derleme - Katie Paterson - Margaret Atwood

Margaret Atwood ve Katie Paterson Oslo’daki Nordmarka ormanında. Foto:: Giorgia Polizzi

Electric Dreams dizisiyle ilgili yazıyı hazırlarken Geleceğin Kütüphanesi (Future Library) projesine denk geldim. Konunun içinde birkaç gün önce hakkındaki belgeselden bahsettiğim Margaret Atwood’la da karşılaşınca buraya almaya karar verdim. Projenin orjinal Norveççe ismi Framtidbiblioteket. Aslında basit ama ilginç bir sanat çalışması. 2114 yılına kadar her yıl bir yazarın yayınlanmamış bir hikayesi toplanacak ve sonunda hepsi birden bu tarihte yayınlanacak. Dahası sınırlı sayıda basılacak kitaplardan 1000 tanesini basmak için Nordmarka Ormanına 1000 ağaç dikilmiş durumda.

Çalışmayı yürüten İskoç Katie Paterson. 2014 yılında başlamış. Orijinal metinler Oslo Halk Kütüphanesinin özel bir salonunda muhafaza edilecek. 2114’te çıkacak antolojinin satışları ise sertifika yoluyla şimdiden başlamış durumda. Fiyatlar 800 pound civarında ve gittikçe yükseliyor.  

Şimdi bunlar nereden çıktı diyeceksiniz. Belgeselde bahsedilmemiş ama bu projeye 2014 yılında ilk dahil edilen yazar Margaret Atwood olmuş.

Sonraki yıllarda ise David Mitchell ve Sjon seçilmiş. 2017 yılının yazarı ise açıklanmış durumda: Elif Şafak. Sürpriz. Ne Orhan Pamuğu ne de Elif Şafağı severim ama alkışlamamak ayrı dünyaya gözünü kapatmak ayrı. 

Margaret Atwood 2114 yılına kadar kimsenin okuyamayacağı Scribbler Moon hikayesinin metniyle poz veriyor. Foto: Kristin von Hirsch

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...