31 Ekim 2018 Çarşamba

"Biraz Su" ve Ordu

Ali Cemal. "Biraz Su" Düşmana su veren Türk askeri.
(kaynak)
Son günlerde bedelli olan ama 21 günlüğüne askere alınanların yaşadıkları bazı olumsuzluklar, namuslu ve şeffaf medya ortamlarında yayınlanıyor. Bu insanlar genelde tecrübesiz gençler olmadığı için kimin ne mal olduğunu daha iyi ayırabilecek yaştalar. 

Kendi komplekslerini ve zavallılıklarını askerlere eziyet ederek tatmin etmeye çalışan ordu mensuplarıyla ilgili şikayetlerin ardı arkası kesilmiyor. Bir kesim “zaten 3 hafta askerlik yaptınız ağlamayın” gibi ilkel bir tepki verse de bu şikayetleri ve paylaşılan gözlemleri çok önemli buluyorum.

Askerlikte güven her şeydir. Olmadık işkenceler icat ederek eğitim ve disiplin adı altında kendi sapkınlığını sergileyen hastalıklı zihinlerin en başta bu güvene ve ordunun fedakar mensuplarının imajına zarar vereceğine şüphe yok. Bu kötü davranışların kaynağı daha yeni tecrübe ettiğimiz gibi bir takım örgütlerin hain emelleri olabileceği gibi tamamen bireysel bir kötülük ya da beceriksizlik de olabilir.  

Ordu mutlaka bu şikayetleri ciddiye almalı. Memleketin başına bela olan “geçiştirmeciliğe” sapmamalı. Hepsini değerlendirmek üzere bir komisyon kurulmalı. Bu komisyon öylesine değil, orduyu temizlemek için ciddiyetle çalışmalı. Yirmi bir günlük bu deneyimin ışığında personelinin çürük olanlarını ayıklamak için harekete geçmeli. Bu kadar çabuk alınacak bir geri dönüşün kıymetini bilip hepsini tek tek incelemeli ve kendisine yakışır daha sağlıklı bir kadro yapısı oluşturmalı. Erler için işlevsel ve demokratik bir şikayet mekanizması devreye sokulmalı. Böylece haksızca uzun dönem yapan askerlerimizin de bu süreci daha iyi şartlarda geçirmesi sağlanmalı. Kendi askerine bile eziyet etmekten zevk alan tipleri ıskartaya çıkarıp, gerekirse düşmana dahi "biraz su" verebilecek asil mensuplarının önünü açmalı. "Cumhuriyet'in Ordusuna" bu yakışır.

Daha yeni iki askerimizin donarak yaşama veda ettiği haberi geldi. Hala bir Allah'In kulunun istifa ettiğini okumadım. Hiç değilse Sarıkamış faciasını 2018 yılında bunca teknolojiyle tekrar ettirmeyecek liyakata sahip kurmaylar görevlendirmek bu kadar mı zor?  

Ressam: Christine Montague
(Kaynak) 
Bir ordunun gücü sadece topundan tüfeğinden sayısından değil birbirine olan güveninden de gelir. Güçlü ordusu olmayan milletlerin ya Irak'laşacağı ya da Filistin'leşeceği günümüz dünyasında, hele de Ortadoğu coğrafyasının içinde, ordunun içinde başlayacak Atatürkçü bir yenilenme, Türk demokrasisi için partilerin yenilenmesinden daha faydalı ve hayırlı olacaktır.

Yılmaz Özdil, CHP kurtulmadan Türkiye’nin kurtulamayacağını yazar. Ben ordunun tüm gerici ve patolojik unsurlarından temizlenmesini daha önemli görüyorum. Ulu Önder Atatürk’ün Nutuk’ta dediği gibi:

Komutanlar, emir vermiş olmak için emir vermezler. Gerekli, uygulanabilir olan hususları emrederler ve emir verirken, kendini, o emri yerine getirecek olanın yerine koymak ve emrin nasıl yerine getirilip uygulanacağını düşünmek ve bilmek gerekir.” 


Bu içerik Kuzey Kalesi tarafından hazırlanmıştır. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...