28 Ocak 2018 Pazar

Bend of the River (Gaip Kervan) (1952)


Glyn McLyntock (James Stewart) ve Emerson Cole (Arthur Kennedy) Batı’ya yolculuklarında yerleşimcilere eşlik eden geçmişi karanlık iki adam. Karşılarına çıkan tehlikeler ve kirli oyunlar gerçekten değişmek isteyip istemediklerini sorgulamalarına sebep olur.

Filmin ismi, insanın değişebilmesiyle, nehrin yönünün değişmesi arasında paralellik kuruyor. Türkçe "Gaip Kervan" ismini anlamadım. Mesela "Yol Ayrımı" daha çok yakışırdı. Filmde ikiliye üçüncü olarak Rock Hudson da var. James Stewart’ın yönetmen Anthony Mann ile  çektiği 8 Kovboy filminden birisi (1950-1955).

Özünde “İnsan değişir mi?” sorusunu sorarken, filmin sonunda “İnsanlar üzüm değildir ki üzüm üzüme baka baka kararsın” sonucuna varan ve bazı insanların geçmişe bir sünger çekerek değişebileceğini bazılarının ise bunu yapamayacağını ortaya koyan bir fikir dünyasına sahip. Şoşoni kızılderilerinin vahşi yerliler olarak adeta yemeğe atılmış pul biber olarak kullanıldığı, zenci karakterin “saf ahmak” olarak resmedildiği (meşhur Stepin Fetchit) basmakalıp bir kovboy filmi.

Filmin benim için en faydalı kısmı Stepin Fetchit'ın hikayesi ve "Coon" direnişi hakkında bilgi edinmemi sağlaması oldu.




















Ortada Stepin Fetchit








Bu içerik Kuzey Kalesi tarafından hazırlanmıştır. .
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...