26 Ocak 2019 Cumartesi

“Kötü Kızlar” / “Mauvaise Filles” / “Bad Friends” Grafik Roman - Senarist/Çizer: Ancco


Bugünlerde Fransa’da düzenlenen geleneksel 46.Angouleme Çizgiroman Festivali (2019) bahanesiyle pek çok yeni sanatçı ve eser tanıyorum. Önceki tanıtım İsveç’te yetişen ve şu anda Yeni Zelanda’da yaşayan Lisa Wool-Rim Sjöblom isimli bir Güney Kore kökenli sanatçıya aitti. Bugün yine Güney Koreli bir yazar/çizer’den bahsedeceğim: Ancco ve “Bad Friends/Mauvaise Filles” isimli albümü.

1990’ların Güney Koresi. Kültürel modernizasyonun kaçınılmaz sancıları. Anlayışı birbirlerinde bulan Pearl ve Jeong-ae isimli iki genç kız. Şiddet sarmalında debelenen geleneksel bir toplum. Dayak gırla dayak her tarafta. Pearl kimseyi umursamadığı ve kendi istediği gibi davrandığı için çevresinden şiddet gören isyankar bir karakter. Hani herkesin kötü kız dedikleri türden. Jeong-ae'nin durumu da farklı değil. Bunlar sonunda kurtuluşu beraber kaçmakta buluyorlar ama yine şiddet ikliminden, pislikten kurtulamıyorlar. Kabus gibi geçen çocukluk ve gençlik dönemlerinin içinden elele yürüyen iki kızın birlikte büyüme hikayesi. Yetişkinliklerinde de devam eden dostluklarını ve içinde yaşadıkları toplumun acımasızlığını resmeden bir grafik roman diyebilirim. Biraz grafik-hatırat tadı da var. Toplumun değişim sürecinde yaşananlar örtbas edilmeden tarihe not düşülüyor. Çizimler siyah beyaz ve iddiasız. Siyah renk genelde istenmeyen ortamları, olumsuzluğu yansıtmak için sembolik olarak yer.



Ancco 1983 doğumlu. Tam ismi Choi Kyoung-gin. Seul banliyölerinde büyümüş. Genelde yazıp çizerek burada yaşananları aktarıyor. Zaten ÇR dünyasına geçişi resimli anı defterini internete koyunca bir yayıncının dikkatini çekmesiyle olmuş. Dolayısıyla eserlerinde yoğun otobiyografik izler var. 2017 yılında, Angouleme'de  En İyi Yeni Sanatçı/Çıkış  (Prix de Revelation) ödülünü aldığını da unutmayalım (3 albümden fazla yayınlanmış eseri olmaması şartı var).

Tıpkı Japonya'da genel olarak çizgiromana Manga demeleri, ama sonradan bunun aynı zamanda Japon tarzı ÇRların dünyadaki adı olması gibi, Kore'de çizgiromana "Manhwa" diyorlar. Dolayısıyla Kore dışında Kore yapımı ÇRlar bu şekilde adlandırılıyor. Koreli çizgiromancılara da "manhwaga" diyorlarmış büyük üstad Wikipedia'ya göre. Öğrenmenin sonu yok :)

Ancco, bir röportajında  (link) Koreli ve Belçikalı çizerler arasındaki fark sorulduğunda şöyle cevap vermiş:

"Kore'de çizgiromancılar çoğunlukla atölyelerde webtoon üretmek üzere çalışırken tek başına albüm yapan çok az. Belçika'da ise tam tersi. Dolayısıyla kendimi buradaki stile daha yakın hissediyorum."

"Kötü Kızlar albümü tamamen otobiyografik değil ama Pearl'ün arkadaşı Jeong-ae, pek de iyi bakmadığım bir mahallede tanıştığım ama sonradan çok iyi arkadaş olup önyargılarımı kırmama yardımcı olan geçmişimdeki gerçek bir olaydan alıntı."

2016 yılında Fransızcası, 2018’de ise İngilizce’si yayınlandı. 







Bu içerik Kuzey Kalesi tarafından hazırlanmıştır.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...