16 Mayıs 2018 Çarşamba

William Vance: Çizgiromanla Dolu Bir Yaşam


Belçikalı çizgiroman sanatçısı William Vance (1935-2018) 82 yaşında 14 Mayıs 2018 tarihinde vefat etti. Bob Morane, Bruno Brazil, gibi frankofonlarını çocukluğumuzda okuma şansına sahip olduğumuz Brüksel Güzel Sanatlar Akademisi mezunu Vance, son yıllarda özellikle XIII serisiyle tanınıyordu. Çizgiromana hem çizer hem de senarist olarak emek vermiş, pek çok popüler çizgiromanın altında imzası olan emektar bir sanatçıydı. 

1964 yılında senaryosunu Yves Duval’in yazdığı ilk serisinde (Howard Flynn) genç bir denizci teğmenin maceralarını sayfalara taşıdı. 1965 yılında Louis Albert takma ismiyle yazan Greg’in Ringo serisini resimleyerek Kovboy dönemine adım atmış oldu. 1967 yılında yine Greg ile birlikte Tenten dergisinde Bruno Brazil maceraları yayınlandı. Aynı dönemde Bob Morane’ın hikayelerini de resimlemeye başladı.

2000’li yıllardan beri aynı zamanda renklendirici olarak çalışan İspanyol eşi Petra ile birlikte İspanya’da yaşayan Vance, 2010 yılında Parkinson hastalığı sebebiyle XIII serisinin çizerliğini bıraktığını açıklamıştı.

Esas olarak aksiyon çizgiromanlarını sevdiğini söylerdi ve bu tarz serilerde çalışmayı tercih etti. Şahsen William Vance deyince benim gözümün önüne ilk gelen Bob Morane kapaklı Türk çocuk dergileri. O zamanlar çizerini falan bilmezdik ama resimleri çok hoşuma giderdi. Yine XIII serisinde amnezili bir karakteri çizen Vance'in Parkinson hastası olması da ilginç bir ayrıntı olarak gözüme çarptı. Kaderin bir cilvesi denir ya biraz öyle olmuş.  

Başlıca işleri arasında Howard Flynn, Ringo, Bruno Brazil, Bob Morane, Ramiro, Marshall Blueberry, Bruce J. Hawker ve XIII sayılabilir. Özellikle Bruce Hawker'ın kapaklarına bayılırım. 

A la Recherche de William Vance (1995)
(William Vance’in İzinde) Kısa Belgesel (Fransızca)



















Bu içerik Kuzey Kalesi tarafından hazırlanmıştır.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...