20 Mayıs 2017 Cumartesi

Lindbergh...Alfred...Zig ve Puce...Alain Saint-Ogan



CHARLES LINDBERGH
Son günlerde fırsat buldukça Fransa-Belçika ÇR ekolünün tarihiyle ilgili okumalar yapıyorum. Tarihi şahsiyetlerle bağlantılara da denk geliyor insan haliyle. Bir tane örnek verelim. Efendim bilindiği gibi Lindbergh Amerikalı bir havacı. 1927 yılında dünyada ilk kez Atlantiği tek başına ve durmaksızın uçakla geçtiğinde Paris’e iniyor. Müthiş bir karşılama. 150.000 kişilik bir kalabalık. Alkış kıyamet omuzlara alınıyor. Tam bir bayram havası var. İşte bu kalabalığın arasında yine Amerikalı bir hanım ona Alfred’in pelüş bebeğini hediye ediyor. Bu penguen pelüşü onun da hoşuna gidiyor ve uçağında süs olarak tutuyor.

KİM BU ALFRED?
Alfred isimli bu penguen karakteri o dönem Fransa’da çok meşhur, hatta aynı zamanda ülkenin ilk ikonlaşmış karakteri sayılıyor. Bugünlerde fazlasıyla aşinası olduğumuz franchising olayının Frankofon ÇR'ındaki ilk temsilcisi diyenler var. Rivayetler muhtelif anlayacağınız. Tamam da kim bu Alfred yahu dediğinizi duyar gibiyim. Mümkün olduğu kadar kısa geçiyorum.

Yıl 1925. Excelsior gazetesinin pazar eki olan Le Dimanche Illustré'nin yayın hazırlıkları son aşamada. Fakat bir aksilik olup son sayfa boş kalınca yayın müdürleri panikleyerek gazetenin ressamı Alain Saint-Ogan’dan burayı doldurmasını ister. O da Zig ve Puce karakterlerini yaratır. Önceleri basit komiklikler şeklinde ilerleyen seri, gittikçe şekil kazanır ve planlı maceraların anlatıldığı müthiş başarılı bir ÇRa dönüşür. İşte bu Zig et Puce isimli ÇR bugün pek çokları tarafından Fransa-Belçika ekolü ÇRların ilk modern örneği kabul edilir. Başından beri sözünü ettiğimiz penguen ise Zig et Puce ÇRına üçüncü karakter olarak katıldıktan sonra inanılmaz bir ilgi gören penguen Alfred’tir.

ÇR ve HAVACILIK
Peki Lindbergh’i biliyoruz ama Atlantiği ilk kez tek başına geçen kadın pilot kim? Hemen söyleyeyim, Amelia Earhart. Durun, hemen bilgiçlik yapmak için bu notu düştüğümü sanmayın. Başka bir yere geleceğim. Son yıllarda dikkatimi çeken bir yayınevi var: Steinkis. Daha önce bu başlıkta tanıttığımız Anna Politkovskaya da dahil olmak üzere ciddiye alınacak pek çok yayına sahip. Onca değerli albüme başarıyla imza atan Steinkis, 2016 yılının Ekim ayında Amelia Earhart’ın hikayesini de ÇR olarak çıkardı ve burada tanıttık.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...