20 Mayıs 2017 Cumartesi

Indeh - Ethan Hawke / Greg Ruth



INDEH
80’lerin sonunda hiç ummadığım bir film beni derinden etkilemişti. Filmi video kasetçiden kaç defa kiraladığımı hatırlamıyorum ama her alışımda en az birkaç kere ekranın içine girecekmiş gibi bir dikkat ve duygu yoğunluğuyla izlediğimi hala unutamam.

Masumiyetine tutsak bir gencin görünmez zincirlerinin paramparça olduğu sıranın üstüne çıkış sahnesini bugün seyrettiğimde hala gözlerim doluyor. Hele karlar altındaki bahçede çıkılan şiir yolculukları ve rahmetli Robin Williams’ın kusursuz canlandırdığı Mr. Keating karakterini unutmak mümkün mü…

Ethan Hawke efsane olan Ölü Ozanlar Derneği (1989) filminden sonra kariyerine başarıyla devam etti ve iki sene sonra bu kez de Jack London’ın romanından uyarlanan Beyaz Diş (1991) filmiyle gönlümü fethetti. Sonrasında Gattaca gibi birçok başarılı filme daha imza atarken, hep takip ettiğim bir aktör olarak kaldı. Peki şimdi bunları niye anlattım?

2016 Temmuz’unda Ethan Hawke ismi bu sefer çok farklı bir projeyle medyada yankılanmaya başladı. İlki 1996 yılında olmak üzere daha önce 3 tane romanı yayınlanan Ethan Hawke bu kez uzun yıllardır üzerinde çalıştığı hikayeyi grafik roman olarak yayınlatmıştı.

Bu çalışmada çizer olarak birlikte çalıştığı isim Greg Ruth oldu.

Hemen söylemeliyim, benim en beğendiğim Western çizeri Serpieri’dir. Fakat Greg’in çizimlerini gördüğümde beğeni dolu bir “Offff…! çıkıverdi dudaklarımın arasından. Arkadaşlar, o kadar nefis sahneler resimlemiş ki, her biri birer tablo kıymetinde, her biri ustalık işi bir sanat eseri. Üstelik bunlar ayrıntılı ama soğuk çizimler değil hepsinden duygu taşıyor adeta. Mutlaka görmeniz lazım. Bu ÇR da TR’de yayınlanmazsa artık ayıp! Fumetto-severler talep etmeli ve sahip çıkmalı mutlaka. Hala elimdeki birkaç sayfaya defalarca bakmaktan geri duramıyorum.

KONU
Yıl 1872. Yıllardır süren savaşların ortalığı kasıp kavurduğu Apaçi toprakları. Ailesini savaşa kurban vermiş Goyahkla gördüğü bir rüyanın ardından Apaçi şefi Cochise ve tüm Apaçilere Meksika’nın Azripe kasabasına saldırmaları gerektiğini söyler. İşte bu yürekli hareket, Amerikan Yerlilerinin efsane ismi Geronimo olmasını sağlayacak adımların ilkidir. Durmadan savaşmakla geçen yıllar boyunca kültürlerine ve sevdiklerine sahip çıkmak için yorulmak bilmeden mücadele eder Apaçiler. Sonunda huzur getireceği düşünülen barış anlaşması ise tartışmalı sonuçlar doğurur.



RÖPORTAJLAR
Ethan Hawke Röportajı
http://www.chicagotribune.com/lifestyles/books/ct-prj-ethan-hawke-indeh-apache-wars-20160519-story.html

Kısaca 6 sene boyunca bu hikaye üzerinde çalışmış. Kızılderililer üzerine ilgisi babasının tarihe olan merakından etkilenmesi ve Teksas’ta yaşadıklarından sık sık babasıyla Arizona’ya kampa gitmelerinden kaynaklanıyor. Ayrıca Beyaz Dişin çekimleri sırasında tanıştığı bir yerli rol arkadaşı da onu Kızılderili Rezervasyonuna götürmüş. Bu çalışma için onlarca kitap okumuş ve üzerinde düşünmüş. Beyazların utandıkları için bu katliamlardan pek konuşmak istemediğini düşünüyor.

Aslında senaryo olarak düşünmüş ama filmin çok pahalıya çıkacağı anlaşılınca gerçekleşmemiş. Bir gün çizgiroman meraklısı oğluyla yürürken belki de grafik roman tarzında bir çalışmanın daha uygun olabileceğini düşünmüş. Conan hakkında bir grafik roman olan Born on the Battlefield’daki çizimlerden çok etkilenmiş. Greg Ruth’un çizimlerinin klasik ÇR çizimleri olmadığını, hem duygusal hem de ressam elinden çıkma sanat eserleri gibi olduğunu düşünmüş. Senaryoyu Ruth’a vermiş. O da story board istiyorsa yapmayacağını ama grafik roman istiyorsa muhteşem bir eser ortaya çıkabileceğini söylemiş. Sonrası ise hızla gelişmiş.

Greg Ruth Röportajı
http://www.melreadscomics.com/2016/03/16/qa-artist-greg-ruth-about-indeh-new-book-with-ethan-hawke/



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...