20 Mayıs 2017 Cumartesi

Fraternity - Munuera / Canales ()



FRATERNITY
KONU
Yıl 1863, Amerikan iç savaşının en şiddetli günleri...
Indiana eyaletinin gözden ırak bir bölgesinde bir grup erkek ve kadın toplumun geri kalanından kendilerini izole ederek farklı bir komün hayatı yaşamaya başlar. Herkesin elinden gelen katkıyı yaptığı ve kardeşliğin temel alındığı bu komün, kendisini çevreleyen şiddet olaylarından yalıtılmış, cennetten çıkma bir sığınaktır adeta. Zamanla; ormanda buldukları yabani bir çocuğun aralarına katılması, bu çocukla ilgilenen bir canavarın ortaya çıkması, zor yaşam koşulları, ve hepsinin üstüne birliklerinden kaçmış bir grup askerin de komüne sığınması sonucu görüş ayrılıkları ortaya çıkacak ve öngörülmesi imkansız trajik olaylar birer birer sahne almaya başlayacaktır.

BİLGİ
Senarist Türk okurlarının Blacksad’den tanıdığı Juan Diaz Canales, çizer ise Jose-Luis Munuera. İki cilt olarak düşünülen bu eserin ilki Fransa'da çıkmış durumda. Albümü okumuş olan okuyucular çeşitli forumlarda hem senaryo hem de grafikleri öve öve bitiremiyor. Bilhassa grafikler için olağanüstü deniyor. Yayıncı Dargaud. Bu arada Blacksad, Djinn, Blueberry gibi yayınların da bu yayınevine ait olduğunu düşünürsek, ufacık bir ihtimal de olsa belki bu albümü YapıKredi yayınlayabilir.

Senarist ve çizerin yanında genelde atlanmasına karşın belirtmekte fayda gördüğüm bir başka ustalık alanı ise letraj. Bu albümde letrör olarak Cedric Vincent çalışmış. Hem bu işin tarifini hem de nasıl yapıldığını merak edenler için aşağıda kendisiyle yapılmış bir röportajın linkini de ekliyorum.

http://www.france-comics.com/article.php3?id_article=4872

Konuyu okur okumaz komün olayı bana unutulmaz “Village” filminden sahneleri hatırlatırken, ormanda yabani bir çocuğun bulunması ise “Nell” isimli Jodie Foster filmini anımsattı. Çizimler de hiç fena değil. Bilhassa kapağı çok beğendim. Merak edenler Bdgest'ten bir kaç sayfasına göz atabilir.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...