26 Temmuz 2018 Perşembe

Shalako (Şalako) (1968): Sean Connery ve Bardot

Sıradan bir kovboy filmi
Amerika safarisine çıkmış bir grup Avrupalı soylu kızılderileri küçümseyince canlarını kurtarmak için tehlikeli bir kaçış yolculuğuna mecbur kalır.

Film çoğu Spagetti Western gibi İspanya’da çekilmiş. Britanya yapımı bir Western. Euro-Western dedikleri alt-türe de sokulabilir. Kovboy romanları ile meşhur Louis L’Amour’un kitabından uyarlama. Yönetmen Ukrayna asıllı Edward Dmytryk. Aklıma hemen “The Left Hand of God” ve “The Mountain” filmleri geliyor. Özellikle Henri Troyat’nın kitabından uyarladığı Spencer Tracy’li “The Mountain” hârikadır. McCarthy dönemi mağdurlarından. “Odd Man Out: A Memoir of the Hollywood Ten” isimli bir biyografisi yayınlanmış. Shalako rolünde Sean Connery var, bence iyiydi. Baş aktris ise Kontes İrina Lazar rolündeki Brigitte Bardot. Çok sönük kalmış ve filme hiçbir şey katamamış. Filmin şarkısı Robert Farnon’a ait ama zayıf kalıyor, nerede George Alexander ve Mellowmen’in El Dorado şarkısı.  

Avrupalı soylular vahşi batıda şatodaymış gibi bir lüks içinde uşaklarıyla ve pahalı tabak çanaklarıyla seyahat ederek keyif yapma derdinde. Apaçi bölgesine girince uyarılmalarına karşın silahlarına güvenerek yerlilere ilkel insan muamelesi çekince fena dayak yiyen bir süslü grup anlayacağınız. Şef Chato acımasız. Kızılderililer kaldıkları yere saldırdığında Aliens filmindeki Marines gibi bir bozgun yaşıyor garipler. Sonrası ortalık toz duman. Apaçiler kovalıyor, Shalako (ismi yağmur getiren demekmiş) önderliğinde sağ kalan Avrupalılar kaçıyor. Araya bir de aile trajedisi sıkıştırılmış.  

Vasat bir film. Klasik Western’lerdeki kötü kızılderililer masum beyazları kovalıyor teması işlenmiş. Kovboy filmi seviyorsanız seyredilir.

Zagor'un (çizgiroman) böyle bir macerasını hatırlıyorum. Arabalarıyla Amerika'yı gezen bir grup Avrupalı soyluya rastlıyordu. Herifler Almandı galiba. Ayrıntılara bakmam lâzım ama çok daha zevkli bir hikâyeydi.
































Bu içerik Kuzey Kalesi tarafından hazırlanmıştır.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...