8 Aralık 2018 Cumartesi

Autumnwatch 2018 (BBC ve PBS Doğa Belgeseli)


“Coast” diye bir belgesel serisi vardı. 2005 yılında başladı. Hala devam ediyor. Çoğunu arşivime katmıştım. İlk bölümlerde Britanya’nın kıyılarındaki doğa ve sosyal doku incelenirken sonraki yıllar İskandinavya, Avustralya ve Yeni Zelanda’yı merkeze aldılar. Başlarda Nicholas Crane, Neil Oliver, Alice Roberts, Miranda Krestovnikof, Mark Horton gibi iyi sunucuları vardı ama zamanla onların da çoğu değişti. İlk sezonlarını hala ara sıra seyrettiğim harika bir seri. Bir gün bahsedeceğim zaman olursa. 

SpringWatch” formatıyla “Coast” ile aynı yıl yani 2005’de, başlayan “Watch” serisinin o tarihten beri bir Japonya özel programı dışında Britanya dışına çıktığını hatırlamıyorum: Bu sene çok sevdiğim Martin-Hughes Games’in ayrılışının ardından “AutumnWatch”ı New England’da, yani Amerika’da çektiler. Hem de iki versiyonu var. Biri PBS diğeri BBC için. İkisinde de Chris Packham var ama PBS, yani ABD versiyonunda yanında copresenter olarak Travel Channel’dan tanınan Samantha Brown ve yardımcı sunucu olarak da yakıştığını düşündüm yaban hayatı kameramanı Bob Poole yer alıyor. BBC versiyonunda ise Michaela Strachan ve Gillian Burke devam ediyor.   

Tabii ki iki versiyonu da seyrettim. Bir kere Martin-Hughes Games’in yeri dolmuyor. PBS versiyonunda Samantha donuk kalıyor oysa Michaela BBC’de cıvıl cıvıl. Samantha’da ne eski sunucu Kate Humble’ın ne de Michaela’nın canlılığını ve karizmasını göremedim. İdareten sunuyor gibi durmuş. Zaten alanı da yaban hayatı değil. 


PBS versiyonu Packham’a rağmen artık başka bir format, başka bir program gibiydi. Kabak tatlısı tarifleri falan neydi öyle. Neyse ki diğer ekiple BBC versiyonu eski günlerdeki kadar dolu dolu olmasa da klasik tadı verdi. Zaten belgesel dediniz mi zirve BBC'dir, tartışılmaz. Genele baktığınızda NG, Discovery falan onun yanında masal gibi kalır. Ayrıca PBS versiyonu 3 bölüm, BBC versiyonu ise 4 bölüm. 

Notları paylaşmıyorum artık, isteyen kendi notunu alır, ama ilginç konular var. Bilhassa cranberry toplama metodu seyretmeye değer. 

Gelenekselleşen güzelliklerin bir parçası olmayı seviyorum. Uzun soluklu dizilerde de buna benzer bir doyum var. Bir süreklilik hissi veriyor insana. Zamana tutunuyorsun sanki. Sırada şubat gibi Winterwatch 2019 var. Buluşmak üzere çocuklar. Harikasınız. 


Bu içerik Kuzey Kalesi tarafından hazırlanmıştır. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...