5 Kasım 2017 Pazar

Bisiklet


Bisikletin hissettirdiği duyguları tanımlarken özgürlükten ziyade bağımsızlık kelimesi daha çok yakışıyor sanki. Materyalist bir bakış açısıyla konuşacak olursak, asgari gereksinim ve azami bağımsızlıkla seyahat imkanı.

Bisikletle gezerken uygarlıkla paralel olmak zorunda değilsiniz. Trenle rayların, motorlu araçlarla yolun gittiği yere kadar, yani ulaşım uygarlığının sana izin verdiği kadar gidebiliyorsun. Bisiklet bunun ötesine geçebilen tek taşıt. Sizi "ötelere" taşıyor.

Paranın hükümranlığına en sert yanıtı da bisiklet veriyor diğer taşıt araçlarına kıyasla. Ara sıra bakım dışında hiçbir ihtiyacı yok. Ekonomik bir devrimci.

Çevre dostu bir son mohikan gibi adeta. Yol için kesilen ağaçlar, sonrasında araçlardan salınan gazlar falan korkunç bir bedel aslında. Tüm bu yıkım için bir de milyarlarca dolar para ödeniyor. Bisiklet bunlara da gülüp geçiyor. Çevreci kimliğinden hiç ödün vermeyen ama teknolojiden de sonuna kadar faydalanmasını bilen ve sürekli kendini geliştirmeye devam eden bilge bir varoluş.

Alaycı bir seyahat ustası bisiklet. Tur otobüslerinin dolap beygiri gibi aynı yerde döndürüp durduğu sözde gezginlerin hayal bile edemeyeceği yeniliklerle karşılaşma imkanı sunuyor.

İnsanoğlunun icat ettiği aletler içinde en barışçıl ve sadık olanı. Hayvanlar arasında köpek insan için neyse, aletler içinde de bisiklet odur bence.

Vücudunuzun en ücra köşelerine kadar kan pompalanmasını sağlıyor, yüzlerce tıbbi diyetin yapamayacağı bir sağlık aşılıyor. Tam bir kalp ve sağlık dostu. 

Bir yere kendi çabanla varma duygusunu adeta her seyahatinizde tekrar tekrar yaşatarak psikolojik bir sıhhatin de en büyük destekçisi oluyor. Varoluşunuzu çiçeklendiriyor.

Toplumla beraber yürümenin yanında, toplumsuz tek yürümenin de değerli olduğunu bir kez daha hatırlatıyor. Toplu taşıma araçlarının mecburiyeti yanında, tek olmanın değerini de unutmamanızı sağlıyor. Bireysellik abidesi.

Bisikleti bir değirmene benzetiyorum bazen...Yol boyunca insanı daha rafine hale getiren, yüzyılların tecrübesini aktararak yaşamla baş etmesine yardımcı olan bir sihirli değirmen.

Einstein'ın meşhur sözüyle bitirelim:

"Yaşamak da bisiklet kullanmak gibidir, dengeni bulmak için hareket etmen gerekir..."


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...