30 Kasım 2017 Perşembe

Le Premier Homme - İlk İnsan - Jacques Ferrandez (2017)


Gallimard yayınevinin Fetische (fetiş) koleksiyonundan 2017 yılı Eylül ayında çıkan bir ÇR. Albert Camus’nün ancak 1994 yılında oğlu tarafından yayınlanabilmiş otobiyografik öğeler taşıyan tamamlanmamış romanından uyarlama. Camus, romanın bir üçlemenin ilk kısmı olmasını düşünüyordu ama 1960’da trafik kazası sonucu ölünce bu proje tamamlanamamış oldu. Senarist ve resimleyen Jacques Ferrandez.

KONU
Henry Cormery 1913 yılında küçük bir kasabada kendisine kalan çifliği almak için Cezayir’e gelir. Bu ziyaret sırasında eşi oğulları Jacques’ı burada doğurur. Ardından 40 yıl sonrasında erişkin yaşa gelmiş Jacques’ı görürüz. Babasının kim olduğunu bulma peşindedir. Sadece doğumundan bir yıl sonra savaşta öldüğü söylenmiştir. Jacques, Cezayir’e yani geçmişine bir yolculuk yapmaya karar verir.

JACQUES FERRANDEZ
Albümün yazarı ve çizeri Jacques Ferrandez. Camus gibi Cezayir doğumlu. Seyahati çok seviyor ve her yolculuktan bir dolu notla dönüyor. Carnets d’Orient  (1987-2011) ve Carnets d’Orient (recueil) (1999-) serilerinde İstanbul notlarını ve resimlerini de paylaşmıştı . Bir nevi resimli seyahatname diyebiliriz bunlara. Özellikle şark ya da ortadoğu gibi terimlerle anılan coğrafyaya meraklı. Camus ile ilgili ilk çalışması değil. 2009’da "L’Hote” ve 2013’te “L’Etranger” romanlarını da ÇRlaştırdı. Nice civarında yaşıyor (Güney Fransa).



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...