25 Ağustos 2018 Cumartesi

"The Terror" (2018) Dizi İncelemesi


Kutuplar. Karlı buzlu topraklar. Soğuk. Keşif. Gemi yolculuğu. Denizcilik. Sağ kalmaya çalışan bir grup insan. Bu temalar çocukluğumdan beri hoşuma gider. Curwood’un romanlarından London’ın kitaplarına kadar okumaya bayıldığım konular. Bu dizi Dan Simmons’ın romanından uyarlanmış. Yapımcılardan biri Ridley Scott. AMC yapımı. Gerçek bir olaya kurgusal bir yorum getirilmiş.

1845 yılında başlayan bir süreç konu alınıyor. Erebus ve Terror isimli iki gemi kuzey kutbunda yeni bir yol bulmaya çalışırken buzların arasında sıkışıp kalır. Mürettebat bir çıkış yolu ararken keşif yolculuğu yavaş yavaş bir sağkalım mücadelesine dönüşür.

Arada kaptanların arasındaki rekabet geri-dönüş sekanslarıyla veriliyor. Oyunculuklar iyi. Şimdilik Ciaran Hinds (Game of Thrones, Mance Rayder), Jared Harris (The Crown) ve Paul Ready’yi (Utopia) beğendim. 

Karakterler tek boyutlu değil. Sinematografi büyüleyici. Sürükleyici bir hikaye ama günümüzün sürekli koşturmacalı yapımlarına benzemiyor. Ağır bir temposu ve mesafeli diyalogları var. Büyük gizemler vaad etmiyor. Atmosferiyle güçlü bir dizi, bu açıdan “Trapped”e benziyor. Sıkışma hissi ve avlanan insanlarla “The Thing” filmini de anımsatıyor. Folk-horror öğesi Eskimoların inançları ve doğa aracılığıyla kendini hissettiriyor.


Henüz iki bölümünü seyrettim ama devam ediyorum. Eski günlerde olduğu gibi haftada bir bölüm izlemeye karar verdim. Aslında 10 bölüm de elimin altında ama böylesi daha fazla tad veriyor insana. Hele şu sıcak yaz günlerinde “buzlu bir dizi” gibisi yok :)
























  




Bu içerik Kuzey Kalesi tarafından hazırlanmıştır.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...