27 Eylül 2017 Çarşamba

Helen Sjöholm - "Du Maste Finnas" Şarkısı


İsveç müziğinin dışa açılmasını sağlayan ABBA grubunu bilirsiniz. İşte bu grubun iki erkek üyesi Björn Ulvaeus (sözler) ve Benny Andersson’un (müzikler) yazdığı dünya çapında başarılı olmuş bir müzikalden bahsedeceğim: “Duvemala’lı Kristina”. Hikaye 19.yy’da Amerika’ya göç eden İsveçlilerin yaşadığı acıları anlatan 4 ciltlik bir kitaptan uyarlanmış (yazar, Vilhelm Moberg). Müzikal ilk kez 1995 yılında İsveç’te sahneleniyor. Sonrasında dünyayı geziyor. Amerika’ya gitmek zorunda kalan ama hep İsveç’i özleyen Kristina rolünde Helen Sjöholm var.

Helen Sjöholm beğendiğim şarkıcıların başında geliyor. O kadar içten, o kadar yaşayarak söylüyor ki insan onu dinlerken kulaklarını sesinden gözlerini yüzünden ayıramıyor. Dünya güzeli anlam yüklü bir yüz, duygu dolu bir ses. Takipçisiyim efendim. 


Bugün işte bu Kristina müzikalinden “Du Maste Finnas” (Olmalısın, olacaksın!) şarkısını paylaşalım. Şarkıda her açıdan dibe vurmuş bir kadının tanrıya isyanla karışık yakarışı işlenmiş. Sjöholm’a hayran olmamak mümkün değil. Bir kadının çığlığı, inanmak ile inanmamak, çaresizlik ile umut arasında gidip gelişleri ancak bu kadar iyi verilebilir. Müthiş bir performans.  

SÖZLER (Tanrı'ya hitaben)
Hep korktum bu sorudan
Ama ya yoksan
Ya hiç olmadıysan
Ne yaparım o zaman
Nasıl çıkarım bu çukurdan

Kim tutacak elimden
Kim kaldıracak yerden
Sensiz bir hiçim ben   
Sesime bir cevap lütfen
Sadece bir cevap versen
İnanırım belki yeniden

Özet çeviri: Rusenski









Benny Andersson, Helen Sjöholm, Björn Ulvaeus













Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...