20 Mart 2018 Salı

Atatürk’ün İzinde (Çizgiroman) Loulou Dedola / Letio Bonaccorso (2018)

Le Pere Turc: A la Recherche de Mustafa Kemal
AtaTürk: Mustafa Kemal’in İzinde

Fransa’da bu mart ayında çıkan çizgiromanlardan birisi biz Türkler için ayrı bir öneme sahip. Kurtarıcı komutanımız ve cumhuriyetin babası Atatürk konu ediliyor.

Senarist:          Loulou Dedola
Resimleyen:    Letio Bonaccorso
Renklendiren: Letio Bonaccorso
Glenat / 120s / Mart 2018

Senarist Loulou Dedola daha önce Kuzey Kale’sinde tanıttığım Le Jeu D’Ombre (2016) ÇRının da yazarıydı. Buradan okuyabilirsiniz. Biliyorsunuz o hikayede de Fransa’daki Atatürkçü bir gencin yaşamından bahsediliyordu. Dolayısıyla Türkiye ve Atatürk üzerine ikinci ÇR çalışması. 

Dedola dünyayı gezmeyi seven çok yönlü bir yazar, besteci ve tercüman. Afrika’ya yaptığı pek çok yolculuk sırasında buradaki suç örgütlerini tahlil ederek 410 African Mafia (2014) isimli ilk ÇR denemesinde paylaşmıştı. Aynı albümün film uyarlamasının da senaristliğini yaptı. Loulou tam bir Türk dostu ve Atatürk devrimlerinin tutkulu bir hayranı. Sık sık ülkemize gelip gidiyor.  

Resimleyen çizer Letio Bonaccorso’yu ise burada tanıtma fırsatım olmayan 2014 yapımı Jan Karski albümünden tanıyorum. Yine biyografik bir hikayeydi. Bonaccorso, albümlerin yanı sıra çizgiroman dersleri veriyor. Daha önce Dedola ile beraber 410 African Mafia ÇRında çalıştı. Bu ikinci ortak çalışmaları oluyor. İtalyanca yayınlanmış bir başka çalışmada ise Che Guevara konulu bir albümü resimlemiş, albümün yazarı Jan Karski’de olduğu gibi Marco Rizzi.




Loulou Dedola (solda) Gölge Oyunu albümünü tanıtırken

Çizgiromanın konusu basit sayılır. İzmir’de bir üniversitede profesör olarak görev yapan Afife hanım, hastalığının etkisi ve ülkesinin AKP örgütünün yönetiminde geldiği duruma üzüntüsünün sonucu olarak geçmişiyle yüzleşmeye karar verir. Almanya’daki suç ve radikal İslam arasına sıkışmış akrabası Mehmet’le tanışır. Ülkesinin laik tarihini reddeden Mehmet’i kendisiyle birlikte Atatürk üzerine yapacağı çalışmayla ilgili Anadolu’dan Trakya’ya uzanan bir yolculuğa davet eder. Afife Mehmet’e Atatürk’ün hayatını ve yaptıklarını anlatırken geriye dönüş sekanslarıyla ÇR’a da yansıtılır.


NİYE BUNLARDAN HABERİMİZ YOK!
Çizgiromanın kalitesi tartışılır, beğenirsiniz beğenmezsiniz, ama bir gerçek var. Bizim TR’de bu ÇRdan haberimiz yok. Tıpkı 2016'da çıkan “Gölge Oyunu” ÇRından haberimiz olmadığı gibi. Tıpkı daha pek çokları gibi. Bu çağda böylesine bir vurdumduymazlık böylesine bir cahillik kabul edilemez.

Dünya’da Türkler ve Türkiye ile ilgili yılda çıkan ÇR sayısı 2-3’ü geçmezken bunları bile dilimize kazandıramayan Türk ÇR yayıncıları olsa ne olur olmasa ne olur! Çeviri bürosundan bozma bu taşeron yayıncıların bugüne kadar yerli ÇRa bir şey katmadıkları gün gibi ortada. Açın bakın yıllık yayınlarının %10’u bile yerli değil. Hiç bir Türk ÇR yayınevinin çıkarttığı bir çizere ya da senariste rastladınız mı? Dandik süper kahramanları ergenlere ve ergen kalmışlara pazarlayıp cebini şişirecek bir Türk ÇR piyasasının basit tüccar zihniyeti bilinçli okurun desteğini hak etmiyor. Fakat sorun şu:  doğru dürüst okur da yok! Yok ki! Dolayısıyla her alanda olduğu gibi ÇR piyasasında da körler-sağırlar düzeni devam ediyor.

Şu Loulou Dedola Türk medyasında iki satır haber olmamış…nasıl bir umursamazlık içindeyiz! Turabi’nin terbiyesizliklerini manşetten veren, topun çizgiyi geçip geçmediğini sabahlara kadar tartışan medyamızda iki kelime bulamadım yahu! Beğenirsin beğenmezsin, adam 2-3 senedir bu ülkenin sorunlarıyla ilgili bir şeyler yazıyor..AKP yönetimindeki TR’ye eleştirel bir bakış sergiliyor..Atatürk devrimlerinden yana tavır alıyor. Yani bizimkilerin yapması gerekeni yapıyor..Ulusal medyada tek satır yok..tek kelime yok..Üç maymun medya. Ondan sonra insan maymundan gelmemiştir diye böğürür bir grup cahil..Evet bazılarımızın maymundan gelmediği ortada, hala maymundan çok da ileri gidememişler!

Hadi ulusal medyada yok, haberleri olmadı, ilgilenmediler, peki ÇR medyasında iki satır haber var mı? Yok efendim nerde o insan kalitesi! ÇR haber siteleri, dernekleri, forumlarında da tek kelime yok..Türkiye ile ilgili yazılan çizilen yılda 2-3 ÇRı bile, hem de elinizin altında internet varken, haber veremeyecekseniz, ne halta yararsınız siz? Bu nasıl bir yetersizliktir! TR’de hiçbir şeyin iyisi yeteri kadar olmadığı gibi doğru dürüst bir ÇR okuru da yok maalesef. Konuşmaların çoğu zırva.

Zaten sayıları fazla olmayan Türk ÇR sanatçılarının çoğunu da es geçmemek lazım. Bu çizgiromancılar 2018 yılında bile hala at üstünde kılıçla kendilerine yol açmaya çalışıyor. Bu nasıl bir "dar görüşlülüktür", nasıl bir “eskiciliktir”! Bırakın artık bu atlı savaşçı ezberini…Bazı şeyler zamanında güzeldir. Yığınla güncel sorunumuz varken atlı kahramanlarla uğraşmak, gerçeklerden dörtnala kaçarak kahraman olmaktan farksız.

Son zamanlarda sık tekrarladığım bir laf var. En iyisi onunla bitirmek. Biraz rahatlatıyor.   

“Neyse ki dünya bu ülkeden ibaret değil”

Bu içerik Kuzey Kalesi tarafından hazırlanmıştır.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...