20 Mayıs 2017 Cumartesi

Gölge Oyunu - Le Jeu d'Ombre - Dedola/Merwan



Le Jeu D’Ombre (Gölge Oyunu) (2016)
Senarist: Loulou Dedola
Çizer:     Merwan
64s

Fransa’da bizleri ilgilendiren farklı bir ÇR çıktı. Taze taze haberini forumda vermiş olalım. İsmi “Gölge Oyunu” ve Fransa’da yaşayan bir Türk’ü merkezine alarak Lyon banliyölerine bir bakış atıyor. Tarz olarak polisiye-gerilim hedeflenmiş.

Cengiz, Fransa’nın Lyon kentindeki kenar mahallelerden birinde yaşayan ve hukuk fakültesinde öğrenci olan bir Türk göçmenidir. Etrafınca sevilir ve sözü dinlenir. Mustafa Kemal Atatürk’ün insancıl yaklaşımına hayrandır ve laik bir yaşam tarzının yılmaz savunucusudur. Viviane isimli bir kıza aşıktır. Otoriteler tarafından yaşadığı mahallenin gerginliğini düşürebilen ılımlı bir lider olarak görülen Cengiz’in kardeşi Sayar ise Türkiye’de hapistedir ve Cengiz’in siyasi geleceği ile ilgili kendine göre planları vardır. Bu planların gölgesi yavaş yavaş kendini Cengiz’in hayatı üstünde hissetirmeye başlar.

Glenat yayınevi serinin yazar ve çizeriyle bir röportaj da yayınladı. Senarist Loulou, La Haine ve Entre les Murs gibi banliyölerdeki şiddet, çaresizlik ve yanlış anlaşılmaları konu alan filmlerden etkilenerek bu ÇRı yarattığını söylüyor. Çizer Merwan Türkiye ve Atatürk konusunda senarist Loulou’dan çok şey öğrendiğini söyleyip sözü ona bırakıyor. Loulou röportajda Atatürk’te De Gaulles, Jaures, Martin Luther King ve Mandela’yı görebildiğini belirttikten sonra toplumu insancıl bir vicdanla bilimin aydınlattığı bir geleceğe yönelttiğini ve kendisi için Atatürk’ün tartışılmaz bir değer olduğunu net bir şekilde ifade ediyor.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...