9 Mart 2018 Cuma

Nazizm'in Ayak Sesleri (2/6) (Belgesel)



Nazis: A Warning from History (2/6) (BBC) (1997)
1933 Şansölyelikten 1938'ê kadar olan dönem. İçişleri ağırlıklı. İşgaller öncesi. 




NOTLAR
Nazis were obsessed with order. In their Museums exhibits like this glass man showed perfect wholeness of human body.

Günter Lohse: “Herkesin birlikte destek  olduğu izlenimi  verilmeye çalışılırdı ama perde arkası bambaşkaydı. Böyle bir düzenli kitle yoktu.

1933 başında Hitler şansölye oldu.
Stormtoopers Ernst Röhm yönetiminde.
Von Schröder( Nazi Diplomat): “ilk iş sosyalist ve komünistler acele built concentration camps e atıldı.”

Bir Nazi stormtrooper’ın o günler hakkındaki görüşü: “Everyone is arresting everyone else avoiding the prescribed official channel. Everyone is threatening everyone else with protective custody. Everyone is threatening everyone else with Dachau. Every little street cleaner today feels he is responsible for matters which he never understood” Üzerinde durulması gereken bir tespit.







Solcuların round-up
Josef Felder. A social dem MP was among first victims
Munich dışında newly opened kamp Dachau’ya atıldı.

Felder: “Zincire vuruldum. Gardiyanlar aşağıladı. Seni biliriz biz, gereğini yapacağız dediler”
18 ay sonra salınır. Genelde 1 yıldan az tutuldu solcular. Beatings and psycho torture.
Extermination camp henüz yok. Bunlar concentration camp. Farklı. Oppresion için concentration camp. Bu ayrım yapılmıyor bu konulardan bahsederken.
İngilizlerin Güney Afrika’da icat ettiği söyleniyor. Devrim olarak niteliyor Naziler yaptıklarını.

April 1933’de tüm Jewish shops boykota çağrıldı parti tarafından. Bir gün sürdü. WW! Dahil tüm başarısızlıkların Suçu Jew lara atıldı.

Rudi Bamber 1933’de babasıyla birlikte diğer jew ların stadlara götürülüp dişleriyle çimenleri biçtiğini anlatıyor. Stormtroopers yapıyor. Nuremberg.

Stormtroopers bununla kalmadı. 1933’de unsuitable books için “public burnings” tertipledi. Özellikle Jewish authors.

Röhm storm troopers’ın Alman ordusunun bir parçası olmasını istiyor. Ordu şaşkın ve çoğu bu paramiliter gruptan nefret ediyor.

Kielmansegg (army officer – 1926-45):  “Hem ordu hem de halkın bir kısmı Röhm’ün orduyu ele geçirmeye çalıştığını anlıyordu.”

Röhm ordu ileri gelenleri dışında Himmler’i de düşman etmiş kendine. Himmler, Röhm’ün bir darbe hazırlığında olduğu yalanını uydurur. Hitler inanır. 1934 yazı tatildeyken Röhm tutuklanır ve hapse atlılır. İki gün sonra vurulur.

Ordunun hoşuna gider! Hinderburg un ölümü ardından sadece şansölye değil head of state Hitler. Ordu subayları törenle oath of allegiance verir. Hata! Askerler için yemin anlamlı.

Bu noktada ordu darbe yapsa bir halt edemez Hitler. Kaçan fırsatlar işte. Ne askeri darbelerin hepsi haksız ne de sivil hükümetlerin hepsi masum.

Felder













Ernst Röhm



1938’de teahouse güney Bavyerada tepede. Hitler rahatlamaya buraya gelir. Kendi evi de dağın eteklerinde bir kompleks. Şu anda evi yıkılmış ve hızla büyüyen ağaçlar dikilerek memorial site olması engellenmek istenmiş.

Hitlerin kamera görüntüleri sempatik. Utangaç bir adam tavrı var. Güleryüzlü.

Wiedemann (Hitler’s Personal Adjudant):
“Öğlen gazetelerin kendisi için kesilmiş kısımlarını okur yemeğe geçerdi”.
Tepedeyken ise öğleden sonra odasından çıkıyor ancak. Yürüyüşe çıkıyor. Akşamları film seyrediyor.

Otto Dietrich (Chief press secretary): “Pek çalışmayı sevmezdi. İncelemeden onaylardı. Her şeyin kendi kendine yoluna gireceğini düşünürdü sanki. “ Su yolunu bulur mantığı?

Nuremberg’de partinin annual rally için inşa edilen stadlarda farklı bir profil çiziliyor.
Kershaw: “Sistem denilemez. Collective government yok. Baştaki dikte ediyor sadece”

Hitler and the Nazis created a unique and peculiar form of government. Hitler was surrounded by acolytes knowing that their future depended on finding a way to please Hitler. They strove always to be near him, accompanying him in his trips. Hitler didn’t care for details. He had visions of what he wanted for Germany. As Hitler talked in endless monologues, ambitious Nazis would listen to him closely. Then on their own initiative, they tried to think of ways that his vision may become reality. They made up the detailed themselves and they acted on behalf of Hitler

Günter Lohse: “Hitler’in bir sözünü referans gösterirlerdi ama böyle bir söz olduğu şüpheliydi.”

Hitler: “Bana programımızın ayrıntılarını soruyorlar. Bu kadar kötü duruma düşürülen The German people have to be rebuilt from top to bottom. Ucuz vaadler yok bende. “ Program falan yok yani

Tepedeki Teahouse


Eteklerde guest house

Hitler's residence










Stad yapımları






Uçak gezilerine götürdüğü siyasiler ve gazeteciler



Rearmament ekonomik önceliği oluyor. İlk yıllarında ordunun bütçesi öylesine arttırıldı ki ordu harcayamadı. Autobahn building program gibi projelerle iş yaratıldı. Adamlar yol yapmış :)

Johannes Zahn (Banker since 1931): “Hem ordu hem de otoban programları enflasyona yol açan finansmanlardı. Halk bunları anlayamazdı“

Başta ekonomi iyi gidiyordu. 1936’de alman askeri demilitarize Rheinland’a girdiğinde pek tepki çekmedi dünyada.

Erna Krnz: (Munich resident): “Her şey eskisinden daha iyiydi yoksa niye herkes bu adamın peşinden gitsin. Kendimizi better ve safer hissediyorduk. Belki riskli ama şimdikinden daha fazla hisediyorduk bunları…”

The Night of Amazon gibi pageant larla halkı kazanıyorlar. Sadece saf almanlara açık bunlar. Gururlar okşanıyordu. Göz ziyafeti veriliyordu. Fireworks. “ Aynı bugünün hadisçileri ya da satılık gazetecileri :)

Bir tarafta festivaller olurken diğer yanda büyük bir sinagog yıkılır ve park yapılacağı söylenir. Gittikçe ayrıştırıyorlar.

1935 Nuremberg kanunları jew ve alman evliliği yasaklandı. Jews alman vatandaşı olarak görülmüyordu.

Zahn: “O zamanlar Yahudilerin fazla ileri gittiği yönünde genel kanı vardı. Berlindeki 4800 avukatın 3600 ü Jew.  Fürtwangler dışında tüm theatre directors Jew du. “
Antisemitic propaganda hızlanır.

1930larda binlerce jew emigrated from Germany. Kalanları Gestapo gözetledi.
Allies geldiğinde Gestapo files ın çoğu burned. Würzburgda US soldiers prevented it. Sadece 28 tane Gestapo polisi varmış.

Yollar yapmışlar...









Halkı eğlendirmişler...Bol bol festivaller..Survivor gibi bir nevi :)








Prof Gellatelly: “Bence Almanların işbirliği olmasa Gestapo bir şey yapamazdı. Yeterli kadro yoktu. Vakaların %80-90’ı sıradan vatandaştan geliyordu. Gestaponun esas görevi gelen ihbarları değerlendirmek ve sınıflandırmaktı”

Every German was at risk for denunciation. 1938’de Ilse Sonia Totske isimli kadın önce bir akrabası sonra komşuları tarafından dışlanır. Gestapoya bildirilir. Sonunda Ravensburg con kampında ölür The reason was simple: “she did nt fit in”. She avoided neighbors and had jewish friends.
Small town mentality.

Dedikodular. Lezbiyen diyen var. Yığınla komşusu şikayet ediyor ama suç yok. Mesela kimseyle konuşmuyor ara sıra bir kadın geliyor, Jew a benziyor, Heil Hitler demiyor,  diye denunciation var. Sonuna heil hitler diyorlar. Kahpeliğe bak. Şikayet eden bir karıyla konuştular Yüzsüz yüzsüz kaç yıl öncesinin olayları, hatırlamıyorum ki deyip gülüyordu.

Gellatelly: “They say the population was manipulated and brainwashed. Now we re beginning to see looking at the social history, The system was manipulated from below by lots of people for all kinds of reasons. A dramatically different picture. “

 Ordinary Germans could influence the Gestapo through denunciations. Herkes yaranmaya çalışıyor Hitler’a. Goebbels başta gelir.

Goebbels: “Alman basını, edebiyatı, sanatı, medyası Jew lardan temizlenirse yerien kim geçecek dendi. Almanları geçirdik işte”

1938’de Ernst von Rath isimli German diplomat bir Jew tarafından assasinated. Sebep Nazilerin ailesine kötü davranması.

Goebbels stromtroopers’ı jew üzerine salarak intikam alınmasını teklif etti. Hitler agreed and Kristallnacht’ın önü açıldı. The Night of broken glass.

Rudi Bamber: “Sabahtan camlar indirildi. Eve girdiler. Beni dövdüler bir odada. Sonra üst kata çaıktığımda Babam yerde ölmek üzereydi“

800’den fazla jew kristallnacht’ta yaşamını yitirdi. Bine yakın sinagoga zarar verildi.

Erna Kranz: “Tam bir şoktu. O zamana kadar işin vahameti anlaşılmamıştı ama bu olay aklımızı başımıza getirdi. En azından benim için öyle oldu. Korkunç bir şoktu. Ama kalabalıkla birlikte sürüklenmeye ben de devam ettim. Herkes Heil diye bağırıyordu.”

Bamber’in babası öldükten sonra mesela nonjew hiçbir alman gelip üzüntüsünü belirtmemiş. “tam tersine pencerelere taş atanlar oluyordu.”
Hitler konuşmalarında hiç bahsetmemiş bu olaydan.

Würzburg arşivleri



Ilse Sonia Totske 



Yüzsüz karı! Zaten komşuluğu hiç sevmem.




Ernst Von Rath

Polish Jewish teenager, Herschel Grynszpan











Beş tane resmi ofisi var ve hepsinin başında başkası. Kaotik. Genelde birbirleriyle sürtüşüyorlar. Herkes kendisinin daha çok Hitleri temsil ettiğini kabul ettirmek istiyor.

Mektupları Philip Buller kapıyor. Binlerce mektup var Hitlere.
Hitlere bir mektup gösterir 1938-39 başı gibi. Mentally disabled bir çocuğun babası çocuğun öldürülmesi için izin istiyor. Hitler agreed. He had already ordered the sterilization of the disabled. Bu mektup murder ları için katalist oldu. Buller was responsible to secretly identify and kill the disabled children within days of their birth. Üç doktorun + koymasıyla onaylanmış oluyor. Birkaç ay içinde sadece babies değil, disabled children da öldürülmeye başlandı.

5000den fazla çocuk killed.
Bir .ocuk Mesela kömür getir diyorlarmış, defalarca aynı görevi yapıyormuş istenmese de.
Aplerbeck, bu tarz çocukların öldürüldüğü yerlerden biri.

Uwe Bitzel (local historian): luminal ya da morfin overdose lle killed. İnconspicuous diseases sebebiyle öldüklerini yazıyorlar raporlara (general weakness or measles gibi). 
1930lar Almanyasında absürd bir fikir Hitlerin onayıyla ülke çapında uygulanabiliyor.



Philip Buller





Aplerbeck










Bu içerik Kuzey Kalesi tarafından hazırlanmıştır.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...