30 Ocak 2018 Salı

2018 Angouleme Çizgiroman Ödülleri


Büyük Ödül:                                      Richard Corben
René Goscinny Ödülü:                     Jean Harambat (Operation Copperhead)
En İyi Albüm:                                    La Saga de Grimr – Jeremie Moreau
Festival Özel Ödülü                          Naoki Urasawa
Cultura Halk Ödülü:                        Dans la Combi de Thomas Pesquet
Jüri Özel Ödülü:                               Les Amours Suspendues - Magnani
En İyi Seri:                                        Megg, Mogg & Owl (Albüm 3) Simon Hanselmann
En İyi Yeni ÇR Sanatçısı Ödülü :   Beverly - Nick Drnaso  
En İyi Çocuk ÇRı:                            La Guerre de Catherine – Julia Billet / Claire Fauvel
Dünya ÇR Mirasına Katkı Ödülü: Je Suis Shingo
SNCF Polisiye Ödülü:                      Jean Doux / Philippe Valette
Alternatif ÇR Ödülü:                       Bien Monsieur No.8


45. Angouleme Uluslararası Çizgiroman Festivali
Hemen festival kitapçığından birkaç rakamla başlayalım. Bu yılki festivalde 2000 çizgiroman sanatçısı, 835 yerli ve yabancı gazeteci, 387 tanışma/çalıştay/konferans/izleti, 228 Frankofon yayıncı, 23 ülkeden katılım, 200 ton ağırlığında albüm yer alıyor. Hiç fena sayılmaz.

Sergiler
Cosey, Naoki Urasawa, Osamu Tezuka, Alix’in 70. yılı şerefine Jacques Martin, Emmanuel Guibert, Fairy Tail (Hiro Mashima), bilime mizahi yaklaşımlarıyla Marion Montaigne, ikonik Titeuf serisinin 25.yılı şerefine  yaratıcısı Zep, banliyölerdeki yaşamı resmeden Gilles Rochier ve Singapur’un Eisner ödüllü çizgiromancısı Sonny Liew.


1970lerde kariyerine başlayan geçen yılın büyük ödülünün sahibi Cosey 2017’de İsviçre Alplerinde geçen “Calypso” grafik romanını çıkardı. 2017 yılı Rene Goscinny ödülü sahibi Emmanuel Guibert ve Ariol çizgiromanına da bir salon ayrılmış durumda. Çocuklara yöenlik bir çizgiroman yayınevi olan Dupuis, yetişkinleri hedeflediği “Aire Libre” serisinin 30. yılını (1988’de başladı) kutladığı bir sergiyle yer aldı. Seride albümü çıkan sanatçılardan bazıları: Conrad, Hermann, Guibert, Cosey, Cyril Pedrosa, Bastien Vives.

Japonizm 2018
İki ülke arasında genel bir yakınlaşmanın çizgiroman dünyasına izdüşümü. Mangalar Fransa çizgiroman pazarının %30’unu meydana getiriyor. Japonya le Fransa’Nın diplomatik ilişkilerinde 160. yıldönümünü ve Avrupa’yla yakınlaşmanın başladığı Meiji döneminin 150. Yılını temsil ediyor. Ayrıca bu yıl Japon büyükelçiliği ve Konishi Vakfının girişimleriyle Japon mangalarının Fransızca çevirisine yönelik “Konishi Ödülü” verilmesine başlanacak. Fransızlar Manga’ya kapılarını iyice açtı.

Ayrıca Japonismes 2018 kapsamında 3 Japon sanatçının sergisi yer alıyor. Naoki Urasawa (Pluto); “Manganın Babası”, Astro Boy’un yaratıcısı ve modern anlamda manganın kurucusu kabul edilen Osamu Tezuka (1928-1989); ve bir Manga Shonen olan Hiro Mashima’nın 60 albüm sonra sonlanan popüler eseri Fairy Tail sergisi.    

Concert Dessiné Rokia Traoré & Ruben Pellejero. Théatre d'Angoulême. © 9eArt+, photo Jorge Fidel Alvarez6

Çizgili Konserler
Festivalin klasiklerinden. Angouleme Sahnesinde canlı müzik eşliğinde bir çizgiroman sanatçısı canlı olarak ve sahnede çizim yapıyor. Bu yıl Mali’li müzisyen (besteci, solist, gitarist) Rokia Traore sahne alırken, masası başında ona eşlik edeek olan isim Corto Maltese’i yeniden canlandıran ve ikinci macerayı daha yeni çıkarmış olan İspanyol çizer Ruben Pellejero. Özellikle Jazz’dan keyif alanlar için iyi bir kombine çalışma.


Çizgi ve Sinema
Bu bölümde Spiru ve Fantazyo’nun Maceraları serisinin Şubat 2018’de premiere yapacak sinema filminin film ekibinin de katılımıyla premiere-öncesi gösterimi gerçekleştirildi. Yönetmen Alexander Coffre. Film spiru ile Fantazyo’nun tanışması ve beraber Şampinyak Kontunu arayışlarını konu alıyor.

Diğer Etkinlikler
Şirinler’in 60. Yılı (1958) dolayısıyla bir etkinlik vardı. Dört tane şirin ortalıkta dolaşacak. Titeuf’ün yaratıcısı Zep bir atölye çalışması gerçekleştirdi. Joann Starr’ın 2017 tarihli serisi Petit Vampire! Şerefine bir “Vampir Balosu” tertiplendi. Ayrıca bu serinin filme uyarlandığını da belirtelim. 2006 yılında en iyi albüm ödülünü alan italyan Gipi 2017’de ülkemizde de yayınlanan “Oğulların Diyarı” albümünü yayınlamıştı, festivale konuk olacağı duyuruldu. 

Marion Montaigne
. © 9eArt+, photo Jorge Fidel Alvarez

Naori Urasawa
 © Radio France  Anne Douhaire France Inter

Ödüller
Geçen sene de üç aday arasında olan Chris Ware büyük ödülü yine alamadı. Uzakdoğu etkisi ödüllerde geçen seneki kadar olmasa da kendisini sergiler kısmında hissettirmeye devam ediyor. Albümlere şöyle bir baktığımda açıkçası hemen Kindle’dan satın alıp okumalıyım dedirten bir ÇR olmadığını söylemeliyim.  

Festivalin afişini adet olduğu üzere bir önceki yılın büyük ödül sahibi Cosey çizdi. Cosey için bu sene de bir sergi açıldı. Yaşını hiç göstermeyen 57 yaşındaki mangaka Naoki Urasawa onur ödülünün sahibi olurken aynı zamanda adına bir sergi düzenlendi. Gitar çaldı. Sohbetlere katıldı. Tam da bu aralar ben İzlanda TV dizileriyle haşır neşir olurken, bir 18.yy İzlanda destanını anlatan Le Saga de Grimr, genç yaratıcısı Jeremie Moreau’ya en iyi ÇR albümü ödülünü getirdi. Marion Montaigne, Thomas Pesquet’in uzay macerasını anlattığı albümüyle Cultura Halk Ödülünün sahibi oldu? Alternatif Eser ödülünü alan  Monsieur No:8 ise crowdfunding  ile doğmuş ve hayvan haklarından çevre sorunlarına çeşitli siyasi problemleri gündeme getiren bir eser. Kaptan köşkünde Elsa Abderhamani ve Juliette Mancini var. Amerikalı Richard Corben 77 yaşında büyük ödülün sahibi oldu. Metal Hurlant ve underground çalışmaları bilinen Corben bilhassa korku ve bilimkurgu türünde eser verdi. Creepy, Eerie ve Vampirella gibi dergilerde çalıştı. Edgar Allan Poe uyarlamaları yaptı. En iyi çocuk albümü ödülü ise İkinci Dünya Savaşını konu alan La Guerre de Catherine  ile Julia Billet ve Claire Flauvel’in oldu. Goscinny senaryo ödülünü gerçek ile kurguyu birbirine karıştıran ve ikinci dünya savaşında Almanların dikkatini farklı yere çekerek çıkartma yerini anlamamaları için sahte bir General Mongomery yaratılmasını anlatan Operation Copperhead ile Jean Harambat aldı. Depresif büyücü Megg, seksomanyak kedisi Mogg ve ikisinin kahrını çeken baykuş’un (Owl) komik hikayelerini çizen Simon Hanselmann en iyi seri ödülünü kaptı. Kendi ırklarının dünyaya yerleşİp yerleşemeyeceğini kontrol etmek için dünyalı formuna giren iki uzaylının yaşadıklarının anlatıldığı “Tokyo Alien Bros” ile tanınan çizgiroman sanatçısı Shinzo Keigo

Draw Battle Hiro Mashima et Reno Lemaire. Espace Franquin. © 9eArt+, photo Jorge Fidel Alvarez

Festivali kültür bakanı Françoise Nyssen'in bizzat ziyaret etmesi ÇRın Fransa'daki prestijini göstermesi açısından önemliydi. Mme Nyssen'in standlar arasında gezerken çekilmiş fotoğraflarına baktıkça aklıma Türkiye geldi ister istemez. Üstüme bir karamsarlık çöktü. Güleryüzlü, uygar ve işiyle meşgul insanlar istiyorum ülkemde. Sabahtan akşama kadar teröristlere atıp tutan Kültür Bakanı mı olur? Senin işin mi o! Daha çok anlatacak şey vardı ama keyfim kaçtı, birkaç fotoğrafla bitirelim. "Allah Kahr..! Bela..!!!" 

Kültür Bakanı Françoise Nyssen / Foto: Jorge Fidel Alvarez
photo Jorge Fidel Alvarez

photo Jorge Fidel Alvarez

photo Jorge Fidel Alvarez








Jérémie Moreau

Rencontre Naoki Urasawa. Espace Franquin. © 9eArt+, photo Jorge Fidel Alvarez


Bu içerik Kuzey Kalesi tarafından hazırlanmıştır. .
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...