22 Ocak 2018 Pazartesi

Haftanın Haberleri (2)


Dilek Özçelik’i kaybettik
Bu konu aklıma geldikçe huzursuzlanıyorum iyice. Şimdi ne yazsam yetersiz kalacak gibi. Bu onur abidesi genç hanımla aynı ülkede yaşamış olmaktan gurur duyuyorum.   
Allah rahmet eylesin.

(c) Guardian
Snowden ve Ellsberg Buluşması
Post filminin yankıları benzer süreçlerden geçen Amerika’yı sarsarken Türkiye’de de cılız bir yankısı oldu. Bu arada Guardian nefis bir gazetecilik başarısına imza attı. Snowden ile Daniel Ellsberg’i online olarak da olsa bir araya getirdi. İki nesil whistleblower yanyana. Zaten Snowden kendi olayında bilgileri Guardian’a teslim etmişti biliyorsunuz. Linki aşağıda. Okumanızı öneririm, kaçırılmayacak bir buluşma.



Amazon-Go
Ticari başarısını, kazıklayarak ya da devlete yakın durarak değil, yenilikler yaratarak ve müşterisine lafta değil pratikte saygı duyarak sonuna kadar hak eden ve dünyanın en büyük online perakendecisi olan Amazon ilk insansız marketini Seattle’da bugün açtı. 2016’da çalışanlarına özel bir mağaza’da denediği sistem sonunda görücüye çıkmış oldu. 

Mümkün olduğu kadar az insanla muhatap olacağım her sistemi sonuna kadar destekliyorum. Kindle gibi bir mucizevi çözümün yaratıcısı olmaları hasebiyle Amazon'a saygım büyük. Böylesi daha çok kazansın. Hangi milletten olduğunun önemi yok.  






Karadimağlar
Nasıl ki Türkiye’de ırz düşmanı imamlar çıktığında üstü örtülmek isteniyorsa dünyada da benzer durumlara rastlıyoruz. Şili’de Karadima isimli papazın bir cinsel tacizci olduğu pek çok şahit tarafından doğrulanınca adam kiliseden atıldı. Fakat bu herifi uzun süre koruyan piskopos Barros terfi alınca ortalık karıştı.Tam da bu dönemde geçen hafta ilk Latin Amerika kökenli Papa’nın (Arjantin) Şili’yi ziyaretinde Karadima olayı iyice alevlendi.

Hukukun uzanamadığı, saygınlığın devam ettirilmesinin her şeyden önce geldiği riyakar ortamlarda kontrolsüz iktidar canavarlaşıyor. Kan gitmeyen yerin gangren olması gibi hukuk girmeyen yerin dumura uğraması da kaçınılmaz. 

Kara-dimağların her yerde kim olurlarsa olsunlar müstahak oldukları şekilde cezalandırılması dileğiyle.


İnadına Norveç!
Biz hala “Ama Norveç’te yüksek intihar oranları varmış, bizim ülkemiz cennet vallahi!” şeklinde ahmak avuntusu içinde sürüklenelim. Norveç’ten gelen yeni haberler aklı başında olanlar için çok şeye işaret ediyor.

Norveç elektrikli ulaşımın yaygınlığında dünya birincisi. En fazla elektrikli araba olan ülke. Denizcilikte de kullanmak üzere projeleri devam ediyor. Şimdi de kısa mesafeli uçuşlarda elektrikten faydalanmayı hedefliyorlar.

Refahı daha fazla refah yaratmak için kullanan aklı başında bir toplum. 

Chris J Ratcliffe - Getty Images
Kadın Hakları Yürüyüşü
Londra’daki Kadın Hakları Yürüyüşü gayet renkliydi. Bizde Gezi’den beri böyle bir canlılık ve slogan zenginliği göremedik. Fotoğraflar cıvıl cıvıl. 



Dolores O'Riordan
Eskiden manik-depresif olarak adlandırılan bipolar hastaların durumu zor. Bir gün dünyayı kurtarabilecek kudreti hissederken ertesi gün bir böcek  kadar değerinin olmadığını düşünmek. Geçenlerde kaybettiğimiz Prenses Leia da bipolardı mesela.

Dolores O’Riordan gençken ve hala severek dinlediğim bir müzisyendi. Özellikle “Animal Instinct” şarkısını pek severim. Allah rahmet eylesin. 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...