29 Ocak 2018 Pazartesi

Haftanın Haberleri (3)

Oğuz Kaan Usta'yı kaybettik
ZEYTİN DALI HAREKATI
Siyasilerin akla ve adalete ihanetinin bedelini her zamanki gibi gençlerimizi ve yoksullarımızı kurban ederek ödemeye devam ediyoruz.

Siyasi alanda işi bu kadar batırdıktan sonra askeri harekattan başka çare kalmamıştı. Ortadoğuda barış ya da hukuk gibi lafların iki paralık kıymeti olmaz. Gücü hissetmeden laftan anlamaz bu bölgenin halkları. Vurduğun kadar varsın.  Ama onu da iyi planlamak lazım ki boşa gitmesin. Pek umudum yok. Bizimkilerde stratejik derinlik sıfır. 

DEFİN MERASİMİ ADABI
Doğu Perinçek hafta içi mantıklı bir noktaya dikkat çekti. Cenazelerde konuşacaksa din adamları ve o gencecik çocukların ailesi konuşsun. Siyasetçilerin söz alması büyük terbiyesizlik. Bari orada susmayı bilin. Bir de şu sıkış tepiş manzaralar yok mu…O kadar kötü gözüküyor ki…Pazar meydanı gibi dolduruyorlar her yeri  Hiç mi seyretmiyorsunuz başka ülkeler bu işi nasıl bir estetikle yapıyor?

YETMEZ AMA EVET!
AKP Örgütü Genel Başkanı’nın Gazi ilan edilmesi önerilmiş. Madem başladık, devamını da getirelim. Bir ay bedelli askerlik yapmış Bilal Erdoğan’ın sorumluluk alarak harekatı İHA Koordinasyon Merkezinden takip etmesi büyük bir kahramanlık örneği olarak tarihe geçti. Kendisine “Mareşal” ünvanı verilmesi uygun olacaktır. Azı kurtarmaz. 




URSULA K. LE GUIN VEFAT ETTİ
Yüksek tahsilini İtalyan ve Fransız Edebiyatı üzerine yapmış, çok sevdiğim Philip K Dick ile konuşmasalar da lisede aynı sınıfta okumuş, Taoist romancı Ursula Le Guin vefat etti. 

Güncel edebiyat sıklıkla ihmal edilir. Benim özellikle İngilizce “Holy Trinity” dediğim, Türkçe “Güçlü Üçlü”  ismini taktığım, bir kadın yazar troykası vardır: Ursula Le Guin, Doris Lessing ve Margaret Atwood. Maalesef birini kaybetmiş olduk. Üçü de birer yazar olmanın ötesinde kadın haklarından çevreye pek çok konuda aktivist olarak mücadele eden, baskın kurumları eleştirebilen insanlar.


Arwen Curry’nin 2009’da başladığı Ursula K. Le Guin belgeselinin artık bir an önce gösterime girmesini ve saatler süren görüşmelerin de ayrıca paylaşılmasını ümit ediyoruz.

Ursula Le Guin’in 2014 yılı National Book Awards konuşmasında söylediklerini tekrarlayarak saygılarımızı gönderelim:

I think hard times are coming, when we will be wanting the voices of writers who can see alternatives to how we live now , and can see through our fear-stricken society and its obsessive technologies, to other ways of being. And even imagine some real grounds for hope. We will need writers who can remember freedom: poets, visionaries— the realists of a larger reality . Right now, I think we need writers who know the difference between production of a market commodity and the practice of an art. The profit motive is often in conflict with the aims of art. We live in capitalism. Its power seems ine scapable; so did the divine right of kings.… Power can be resisted and changed by human beings; resistance and change often begin in art, and very often in our art—the art of words. I’ve had a long career and a good one, in good company, and here, at the end of it, I really don’t want to watch American literature get sold down the river... The name of our beautiful reward is not profit. Its name is freedom.”





OYUNBOZAN İCLAL N.
“Whistleblower” derler. Bir kurum içindeki bir bozukluğun ya da kötülüğün yine o kurum içinden biri tarafından inisiyatif alınarak ifşa edilmesine denir. Adalet için olumlu bir muhbirlik denilebilir. Haber uçuran anlamında. Son dönem Edward Snowden ile medyada çok yer bulmuştu. Bana göre kahramanın katmerlisi, yiğitliğin yüzakı insanlardır. İşte İclal hanım bu oyunbozanlardan birisi. 

Aslında bu olayda her çocuğun durumunun hassas dengeler açısından emniyete yansıtılmamasını anlayabilirim ama hiç mi tecavüze uğrayan ve devamının da geleceği anlaşılan çocuk yoktu bu kadar kızın arasında? Belli ki hastane çocukları korumaktan çok kendi ismini karıştırmak istememiş. 

115 Hamile Çocuk
Habertürk Röportajı:
Hastane başhekim yardımcısı A.A. için de mobbing davası açtığını söyleyen İclal N. görevini yapmayıp çocuk yaştaki kızların hamileliklerini bildirmeyen N.D.’nin henüz 2 yıllık memur olduğunu belirtip, devamında şöyle konuştu:

“Durumu fark ettiğimde başhekim yardımcısıyla paylaştım. Bu birimin sorumlusu olduğumu ve durumun Çocuk Büro’ya aktarılması gerektiğini söyleyerek, tutanak tuttum. Gelen yanıt, bildirim konusunda bir eksik olmadığı yönündeydi. İl jandarma ile yürüttüğüm bir proje vardı. Köy köy gezip istismara uğrayan çocuklara ulaşıyorduk. Aynı zamanda bu projeye devam etmek istediğim için Başhekim Yardımcısı A.A’dan 29 Eylül’de birimimi değiştirmesini ve dilekçeme bir cevap istedim. Ama yanıt alamadım.”

Hürriyet'in Haberi




YARGIÇ AQUILINA
Larry Nassar taciz davası çok çarpıcıydı. Öyle böyle değil, tam bir yüzleşme yaşandı. Yargıç Aquilina’nın yüz ifadesi ve konuşmaları geçen haftanın ekrandaki unutulmaz anları olarak tarihe geçti. En azından benim için. Hele kararı açıklarken söyledikleri, itiraz mektubunu alaya alışı, tanıkları teker teker yüzleştirmesi. Unutulmaz bir mahkeme klasiği izledik. Birkaç kere seyrettim, itiraf ediyorum. Böyle karizma, Amerikalı oyuncuların bile çoğunda yok. Genç olsam posterini asarım odama.  

Düşündüm sonra. Bir sürü yüksek mevkide insan geçti gözümün önünden. Siyasilerden bahsetmiyorum, onlar klasman dışı zaten.  Türkiye’de şahsiyetli meslek sahipleri yetiştiremiyoruz. Mezun olana kadar çürükler arasına katılmış oluyorlar. Birkaç hafta önce Boğaziçi Mezunlar Derneğinde yaşananları hatırlayın. Bilgi ezberiyle ne hakim olunuyor ne mühendis ne de doktor…Yazık…






İLHAM TOHTİ VE MÜSLÜMAN UYGURLARIN ÇEKTİKLERİ
Xinjiang eyaletindeki başlıca azınlık olan binlerce Müslüman Uygur kamplara doluşturulup Çinlileştirmeye tabi tutulurken niye dünyada yankı bulmuyor? Filistin ve Rohingya konularında ortalığı birbirine katanlardan niye bir protesto duymuyoruz? İlham Tohti’nin (ekonomi profesörü) hapiste çürütülmesi neden bunca gazetenin/kanalın hiç birinde başlı başına bir konu olmaz bu kadar zamandır? Adnan Oktar bile bahsetti arada. 

Ailesiyle gezerken saldıran polislerin "Seni de aileni de geberteceğiz!" diye bağırmasına karşın vasiyetinde Tohti şunları yazar: "Çin gizli servisi beni öldürse bile şunu unutmayın, beni Han Çinlileri öldürmedi, sakın Han ve Uygur halkları bu yüzden birbirinden nefret etmesin"

Çin aldı başını gidiyor, geçen hafta İsveç vatandaşlığı da olan bir Çin asıllı kitap satıcısını herkesin gözü önünde tutuklayıp götürdü (Gui Minhai). Nerede olduğunu bilen yok. İsveç 10 milyonluk haliyle sesini yükseltti. Bana sorarsanız Çin’in yönettiği bir dünya, ABD’nin yönettiği dünyayı mumla aratır. Şimdiden söyleyeyim.




ASTRONOMİ
SpaceX, Falcon Heavy ve Elon Musk
Dünyada işler sarpa sararken aklı başında insanlar uzay çalışmalarını hızla devam ettiriyor.  Uydu yerleştirmek ya da Uzay istasyonlarına kargo göndermek için tasarlanan Falcon 9’un üçlüsü olan Falcon Heavy test edildi. Aya ve Mars’a gidebilecek uzay araçları için tasarlanan Falcon Heavy’in bu haftaki test uçuşunda kargosu bir Tesla Roadster araba olacak. Elon Musk vizyonu duracak gibi gözükmüyor. 


Humanity Star
Humanity Star’ın atılması tartışma yarattı. Dokuz ay dünyadan görülecek en parlak cisim olacak. Jeodezik ve güneş ışınlarını yansıtan bir cisim. Yeni Zelanda’dan atmışlar yörüngeye uyduyla beraber. Böyle uçurtma uçurur gibi herkes kafasına göre bir şeyler fırlatması da doğru değil. İlk Uzay Grafitisi diyorlar.


Super Blue Blood Moon
En son 1866’da gerçekleşmiş. 31 Ocakta ay daha parlak ve kırmızıya çalan bir tonda gözükecek. İnternetten canlı olarak yayınlanacak.  




The Shape of Water
Seyretmek istediğim bir film. Bu sene Oskar adayı. Tutsak bir deniz canlısıyla arkadaşlık kuran bir temizlik görevlisinin hikayesi. Tam da bu dönemde tartışmalar başladı. Yıllar önce Amerikalı oyun yazarı Paul Zindel’in “Let Me Hear You Whisper” hikayesiyle çok benzer bir konusu olduğu ciddi ciddi konuşuluyor. Filmin yönetmeni Guillermo del Toro. Senaryoya da ortak. Bekliyoruz.




Aleksiy Navalni
Rusya’daki muhalefetin en gür sesi. 41 yaşında. Türkiye’de çıkaramadığımız türden bir muhalefet lideri. Gençlerin ciddi bir desteği var. Zorlu baskılar altında. Sürekli hapishane tehdidi var. Zaten kaç kere aldılar içeri sudan sebeplerle. 2018 seçimlerine yaklaşılırken bu hafta yine protesto gösterilerine izin verilmeyince olay çıktı. Diğer rakiplerin doğru dürüst bir kampanya yaptığı yok. Seçim tiyatrosunun aktörleri olduğu söyleniyor. Navalni özellikle yolsuzluk ve rüşvet konularında mevcut hükümete ve baronlarına iyi yükleniyor. Destekçisiyiz efenim.  




HAYVANLAR ALEMİ
Sao Paolo hayvanat bahçesi Yellow Fever (Sarı Humma) tespit edilince geçici olarak kapandı. Yağmur sezonunda yellow fever artıyor ve şu ana kadar ölenler var. Yine Paris Hayvanat Bahçesi ise 52 tane Babun kaçınca geçici olarak ziyarete kapandı. Çin’de Dolly’ye uygulanan yöntemle (SCNT) ilk kez maymun (makak) klonlandı. İki maymuna Zhong Zhong ve Hua Hua isimleri verildi. “Zhong Hua” klonlamanın yapıldığı yerde Çin için kullanılan isim. Nörodejeneratif hastalıkların genetik kökeni üzerinde çalışacaklarmış. Genleriyle oynayıp deneme yanılma yöntemiyle kurcalayacaklar yavrucakları. Gel de şu labortuvarı basıp çocukları kaçırma isteği duyma!

Yok ben bilim falan diye bu canlıların genetikleriyle oynanmasına karşıyım. Milyon dolar verseler yapamam. Gelecekte çevreci gerillalar ciddi bir fraksiyon olacak, buraya not düşüyorum. 




Bu içerik Kuzey Kalesi tarafından hazırlanmıştır. .
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...