10 Ekim 2017 Salı

Valerian...Film...Çizgiroman...YKY...Kitaplar


Valerian Filmi ve YKY
Luc Besson’un uzay operası denemelerini sadece görsel şölenden ibaret bulduğum için yazın gösterime giren  Valerian filmini izlemeye istekli olduğum söylenemez. Zaten listem kabarık, ileride bir ara bakarım herhalde. Fakat filmin rüzgarı TR’de bile hissedildi ve muhtemelen sırf filminin desteğiyle satar diye YKY apar topar tüm seriyi baştan yayınlamaya başladı. Biliyorsunuz artık filmi/dizisi olmayan ÇRı, hele de eski ve uzun bir seriyse, adam yerine koymuyorlar. Neticede büyük bir okuyucu kitlesi bulacağını düşünmüyorum ama YKY yayın politikasına uygun bir ÇR olarak çıkması olumlu. Rin Tin Tin çıkabiliyorsa, bu çok daha önce çıkmalıydı. 

İlk albüm niye “T0” olarak numaralandırılmış?
Aslında cevap basit. Bu macera ilk kez 1967 yılında Pilote dergisinde yayınlandı. Serinin albüm olarak yayınına ise 1970’de başlandı Ama bu macera muhtemelen 29 sayfa civarında olması yani diğerlerinden kısa olması nedeniyle atlandı. Sonrasında önce HS albüm (özel sayı) olarak yayınlandı, ardından da 2000 yılında 17. albümden sonra klasik seriye dahil edildi. Diyeceksiniz ki o zaman niye 18 demeyi tercih etmediler? Diyemediler çünkü Laureline ile tanışması bu macerada anlatılıyordu oysa o zamana kadar çıkan albümlerde beraber maceralarına yer verilmişti. Çözüm olarak “0” olarak numaralandırmayı seçtiler. Dolayısıyla bu albüm klasik seri içinde bir “orjin hikayesi” olarak değerlendirilebilir.

İlk macera olduğu ve yapım tarihi 1967’lere uzandığı için Valerian’ın olgunluk öncesi maceralarından biri olarak kabul edilmeli. Muhtemelen Remzi de bunu düşünerek daha iyi bir macerayla başlangıç yapmak istediği için Valerian yayınına T1 ile başlamış, bu macerayı atlamıştı.

Buradan hareketle ilk kez okuyacakların sonraki maceraları okumadan sadece bu albümle Valerian hakkında karar vermesinin yanıltıcı olacağını şimdiden söyleyeyim.  

dBD Dergisi ve Valerian
Ayrıca dBD dergisinde yaz sayısında özel Valerian dosyası yayınlandı. Christin ve Mezieres ile röportaj vardı. Sonraki Eylül sayısında ise Valerian filminin story-board’larını yapan Eric Gandois’yla yapılmış bir söyleşi yayınlandı. Merak edenler okuyabilir, haber vermiş olalım. Adam tek başına tüm storyboard’ları yapmış. Röportajın başlığının “Mezieres beni tebrik etti” olması anlamlıydı. Nesilden nesile aktarımlar ve tebrikler ne kadar güzel bir görüntü. Süreklilik çok önemli yeryüzündeki her süreçte. İngilizler söz konusu ev oldu mu “location location location” der. Ben de başarının anahtarı için her konuda “süreklilik süreklilik süreklilik” diyorum.  



Valerian “Vu par…” yan serisi.
Konu Valerian olunca bu yan seriden de kısaca bahsetmek lazım.

2011 yılında Manu Larcenet’nin (Brodeck Raporu, Sıradan Zaferler) yazıp çizdiği “L’armure du Jakolass” ile başladı. 2017 yılında “Shingouzlooz Inc” albümünün yayınlanmasıyla devam etti. Her albüm kendi içinde bir macera ve farklı bir yazar/çizerin Valerian yorumunu okuyucularla buluşturuyor.

Biliyorsunuz benzer yan seriler Fransa Belçika ekolünde bir gelenek haline geldi artık. Red Kit (“vu par”) ve Spiru (“Une aventure de”) gibi ÇRlar için de klasik serilere kıyasla serbestlik sağlayan ve farklı yaklaşımlar denenmesine imkan veren yan seriler halen devam ediyor. Adamlar klasik serilere yan seriler ilave etmeye başladı anlayacağınız. Sürekli yeni arayışlar içinde dinamik bir piyasa var.


Valerian üzerine kitaplar
Tüm bunların yanında filmin çekeceği ilgiye güvenerek Valerian konusunda arka arkaya kitaplar yayınlanıyor. Aşağıda birkaç örnek veriyorum. Ha sen okuyacak mısın bunları diye soracak olursanız, okumayacağım arkadaşlar. Ancak bir yerde elime geçerse sayfalarına şöyle bir bakarım. Valerian’ı severim ve hala okumadığım maceraları var ama o kadar da meraklısı değilim.

L’art de Valerian et la Cite des Mille Planetes
Valerian filmi için yapılan konsept tasarımları içeren bir albüm. 192 sayfa. Eylül 2017’de çıktı.

Autour de Valerian – Tome 0 – Le Guide des Mille Planetes

368 sayfa. Temmuz 2017’de yayınlandı. Gazeteci Christophe Quillien’in hazırladığı bir Valerian rehberi. Valerian evrenindeki karakterler, konular, mekanlar, canlılar ve referanslar üzerine yüklü bir kaynak. 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...