11 Mart 2019 Pazartesi

"Hızlı ve Ölü" (The Quick and the Dead) (Western Sineması) (1995)

Kasabaya hakim kötü adam Herod (Gene Hackman) ve ona karşı hem geçmişin hem bugünün intikamını alma peşinde karakterler (Sharon Stone ve Russell Crowe).

Kötü adamın isminin Herod , kasabanın ise "Redemption" olması konularına falan girmeyelim, tarih sevenler bir bakabilir. Yönetmen Sam Raimi (Evil Dead). Kadro yıldızlar geçidi. Sharon Stone. Russell Crowe, Gene Hackman, Lance Henriksen, Leonardo Di Caprio ve dahası.

Stilize bir kovboy filmi. Western sinemasına yabancı denilebilecek çekim teknikleri kullanılmış. Sık tekrarlayan ağır çekimler, hızlı ve "sviş svuşlu" zoomlar, yakın planlarla dolu bir görsellik. Dinamik ama abartılı bir akış var. Gerçekçilik kaygısı yok gibi, çizgiromana yakın durduğu yerler filmi örseliyor ve bütünlüğünü bozuyor. "Terminator 2"deki içinden kurşun geçme sahnesinin benzeri bile konmuş :) Çekimlerde epey cambazlık yapılmış anlayacağınız. Müzikler Alan Silvestri gibi bir kalitenin. Sinematografi iyi. Bildik konuyu görsel ve işitsel efektlerle zenginleştirip cilalamışlar. Ama bana kalırsa yine de filmi seyredilir kılan bu süsler değil oyuncular olmuş. 

Bugünün “Battle Royale” ya da gençliğimin “Kumite” (Blood Sport) tarzı bir turnuva ortamının Western versiyonuna da benzetilebilir. Konu ya da çekimleri için değil, oyuncuları hatırına seyrettiğim bir film oldu. Yoksa ne hikayesi ne de senaryosu için izlenmez. Dahası bazı efektler filmin dramatik etkisine katkıda bulunmuyor, tam tersine atmosferi bozup absürdleştiriyor. Bu arada Hackman'ın boynunu sıyıran kurşunlu sahne, "300" filminde (2006) Leonidas'ın fırlattığı mızrağın Xerxes'ün yüzünü sıyırmasını hatırlattı. 

Herod için Di Caprio'nun söylediği, zalimlikle iktidarı elinde tutmaya çabalayan zorbalara uygulanabilecek lafla bitirelim:

“Maybe five years ago he was invincible, but town catches up with everyone

T2













Bu içerik Kuzey Kalesi tarafından hazırlanmıştır.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...