15 Mart 2019 Cuma

Шивачки (Shivachki, Terziler, Seamstresses) (2007)

Людмил Тодоров (Lüdmil Todorov) filmi. Fakir insanların hayatını yansıtmaya çalışan bir rejisör. Bu filmde de parasızlık, sefalet sebebiyle Popovo kentinden Sofya’ya gelen üç kızcağızın (Dora, Elena, Katya) tutunma süreci var.  

Sovyet usulü komunalka’da (коммуналка) bir oda kiralıyorlar. Mutfak banyo ortak. Odaların birinde kızlar diğer ikisinde başkaları kalıyor. Ev arkadaşları içinde pisliği de var temizi de. İş bulmaları lazım hemen. 

Kızlar terzi, yani şivaç. Ama kendilerine göre bir iş bulana kadar servitörka’lıktan mesar’lığa kadar her işi yapmak zorunda kalıyorlar. Soğukta elektrik parası gelmesin diye peçka larını bile yakamayacakları bir sahne vardı mesela. Bilenler bilir, insanın eli fişe gidecek gibi olur, sonra gelecek faturayı düşünüp paltosunun yakasını kaldırarak bir çay yapar. Tuhaf bir tad da alırsın aslında bundan, mücadele ettiğin hissini verir belki.

Neyse, filmimiz hafif bir "köyden indim şehre" dramı. Özellikle Elena (Elen Koleva / Елен Колева) ve Zahari (Philip Avramov / Филип Аврамов) karakterlerini sevdim, sıkılmadan seyrettim. İstismar etmeden yaşamın zorlukları ve arkadaşlıkların evrimini anlatan sade bir film. Bulgar kültürü ve sinemasına ilgi duyanlar bakabilir. Gişeci, vizyoncu (ya da vizyonsuz mu demeli), komikçi, süperci takımı uzak dursun.






























Bu içerik Kuzey Kalesi tarafından hazırlanmıştır.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...