4 Nisan 2017 Salı

Mort Cinder - Charlie'nin Annesi



MACERA ÖZETİ

“Limanları ve tren istasyonlarını seviyorum. İnsanların bir araya gelmesi, yolların ve yazgıların kesişmesi çok etkileyici.”

Mort Cinder’in yukarıdaki cümlesiyle başlayan maceranın ilk karesinde Ezra ve Mort Cinder bir tren istasyonundaki bankta yan yana oturmuş konuşmaktadır. Mort karşılarında oturan yaşlı kadının son tren de geçmesine rağmen hala bir şeyleri beklediğini söyler. Ezra ise kimsenin dikkatini çekmeyen şeyleri Mort’un nasıl olup da görebildiğine bir kez daha hayret ederek bakışlarını o yöne çevirir. İstasyon bekçisi yaşlı kadına çiçek vermektedir .Derken Mort’un yüzü değişir. Sanki bir şeyler hatırlamış gibi kalkıp kadının yanına gider ve Charlie Mc Larnin’in annesi olup olmadığını sorar? Evet, kadın Charlie’nin annesidir. Oğlunun savaşta öldüğüne inanmayan kadın hala onu beklemektedir. Onun kötü şeyler yaptığını söylediklerini ve bunların doğru olup olmadığını öğrenmek ister. Mort oğluyla aynı birlikte olduğunu, birkaç dakika beklerse her şeyin doğrusunu söyleyebilecek biriyle konuşacağını söyleyip kadının yanından ayrılır. Ezra’ya hiçbir şey söylemeden dosdoğru ağaçlık alana girer. Kara ağaçların arasında kaybolur. 


Ezra da hemen kalkıp merakla onu takip etmeye başlar. Birden etraf sislerle kaplanır. Mort’u gözden kaybedince Ezra koşmaya başlar sisin içinde. Aniden etrafı değişir, kendini bir cephede bulur ve hemen yere yatar. Her yandan kurşun ve bomba yağmaktadır. Yanında savaşan askerin Mort Cinder olduğunu görür. Mort, Ezra’nın kendisini  takip etmesine memnun olmaz, başının çaresine bakması gerektiğini söyler. Kadının oğlu Charlie, Çavuşla konuşmaktadır.Çavuş hemen gidip yardım getirmesini söyler ve Charlie cephe gerisinde gözden kaybolur. Cephede durum kötüye gitmektedir. Almanlar her saldırılarında biraz daha başarı kazanır. Tek umut Charlie’nin getireceği takviye kuvvetlerdir. Bir türlü beklenen destek gelmeyince Mort çavuşa gidip Charlie’yi kontrol edeceğini söyler. Ezra’yla beraber cephe gerisindeki karargaha giderler. Charlie’nin kendisini tek sağ kalan olarak tanıttığını, cephede herkesin öldüğünü söylediğini öğrenirler. Cephede yalnız kalan birliğe geri çekilmeleri gerektiğini haber vermek için yoğun bir topçu ateşi  altında zorlukla ilerlemeye çalışırlar. Bu sırada Mort vurulur. Gözlerini açtıında Ezra ile istasyonun ilerisindeki koruluktadırlar. 


Mort tam hatırlayamadığı için yaşananları kontrol ettiğini söyler. Charlie cepheye dönüp ölmekten korktuğu için tüm birlik cephede öldürülmüştür. Ezra “Annesine söyleyecek misin?” dediği sırada istasyon bekçisi ağaçların arasından çıkar ve “Hayır, söylemeyeceksin” der. Bekçi biraz yaklaşınca Mort onun Charlie olduğunu anlar, çökmüş, adeta yaşlı bir adam olup çıkmıştır. Hemen tanıyamamasını doğal karşılayan bekçi şu sözlerle giriş yapar: “Geleli çok oldu. Senin gibi annem de beni tanımadı. Ayrılırken çocuk sayılırdım, savaş yapacağını yaptı bana. Savaş ve vicdanım.”  Bekçi ıstırap içindedir. “Her gün buraya geliyor ama ona söyleyemiyorum. Kollarına atılamıyorum. Birisi ona arkadaşlarıma ihanet ettiğimi söylemiş.” der. Mort ona gerçeği açıklaması gerektiğini söyler ve gidip yaşlı kadının yanına oturur. Bir şeyler anlatır. Anne ağlamaya başlar. Mort Ezra ve Charlie’nin yanına döner. “Annen seni bekliyor Charlie” der. Ezra meraklanmıştır: “Ne dedin ona” diye sorunca Mort cevap verir: “Gerçeği Ezra. Hiçbir anne oğlunun kahramanlıklarıyla ilgilenmez.”.

Son karede Mort adamı suçlamadığını söyler.  "Charlie o savaşta 19 yaşında bile değildi” der. Ezra ise uzaklaşan anne ve oğlunun arkasından bakarken düşüncelere dalar. Kendi kaybettiği annesine karşı yüreğine pişmanlık dolar.

Mort Cinder - Ana Sayfa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...