30 Nisan 2017 Pazar

Siya Siyabend - Lamekan (Belgesel)

13 bölümlük sokaklarda yaşamı ele alan Lamekan belgeselinin ikinci bölümünün konusu Siya Siyabend. Grubun solisti "Bizon Murat" diye bilinen bir can insan. Konuşulanlar zaten kim olduklarını ve neler yapmak istediklerini anlatıyor. Müzik ortada. Sözü notlara ve notalara bırakıyorum. Özellikle en alttaki performansı dinlemek iyi geldi. "O seslerini" bilmem ama yarışmayan ve yılışmayan "bu sesini" sevdim Türkiye. 

NOTLAR
"Siya Siyabend bir deneyim. Gerçek bir deneyim." Hakan ve Erdem

“Nefes alamıyoruz İstanbul’da. Müzik belki buna yarıyor, nefes almaya” Devrim

“Müzikle kimsenin tarif edemeyeceği bir şeye temas etme şansın var” Murat

"Ürettiğimiz teknolojinin kölesi haline gelmemiz an meselesi." Murat

“Ruhsuzlaştıran bir devirde kendi kanımızla demleniyoruz” Murat





Erdem: "Biraz sessizliğe mi ihtiyacımız var acaba?"
Murat: "Bunca kimsesizliğin içinde mi sessizliğe ihtiyacımız var?”

Bundan sonraki alıntılar solist Murat'a ait.






“Müzisyenlere gösterilen abartılı ve gereksiz hürmet emeğin ve sanatın önüne geçmiş”

Siya Siyabend: Böyle birkullanım yok aslında. Gölgenin Gölgesi diye yorumluyoruz. Negatifin negatifinin pozitifine kadar uzanır anlamsal olarak. Yaşam karanlıkta da devam eder. Bu bir kardeşlik birliğidir. Biz ümit olsun istedik, parasızlık pulsuzluk, ama içimizde müzik yapma aşkı delicesineydi.” 





"Sokakta müzik yapmak başlarda zorunluluktu. Sonra bir tercihe bir bilince dönüştü.” 


“Sokak müziği diye bir şey yoktur. Müzik sokakta da yapılır.”

“İstanbul’dan bir sound çıkartmanın peşindeyiz. Bir anlamda deney yapıyoruz.”


“Müziğin insan beynine neler yaptığı henüz bilinmiyor. Fakat eminim ki dinlediğimiz müzikler hayatımızda aldığımız kararları, düşünme biçimlerimizi, yaşama bakışımızı kökünden etkiliyor.  İnsan çok melankolikken duyacağı bir melodi insanın hayatı boyunca hiç yapmayacağı bir şeyleri yapmasına yol açabilir. Kalbe sızmış incecik bir ritim bir insanın yaşamında alacağı kararları kökünden etkileyebilir.

“Bizler dinleyicinin gölgesiyiz. Yani onların kalbinin ritminin bizim sazımızdaki sözümüzdeki ritmi gölgenin gölgesi oluyor."

"Uyanmak istiyoruz. Şahsen benim geçmişimde yaptığım o kadar kötü ve saçma şeyler oldu ki müzik arınmamı sağladı şimdi bakınca. Müzik sayesinde benim bu dünyadaki işimin kendimi bilmek olduğunu anladım”

"İnsan olarak en büyük gücümüz değişebilmektir. Değişebilmek çok büyük güçtür. Yanlış anlamamak lazım. Değiştirilmek değil değişmek.”

“Popüler kültür herşeyi ele geçirmiş durumda. Bizim gibi “direnen mızıkacılara” ihtiyaç var. Ozanlara ihtiyaç var. Halkın ozanlarının tekrar sokağa çıkması lazım."

“Her insan bir ağaç taşır yüreğinde.  Ağaç hem yukarıya doğru büyür hem aşağıya doğru.”

“Bu melamet hırkasını giymişiz işte. Allah utandırmasın…”



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...