Jon Henrik’i ilk kez bir İsveç TV kanalındaki Sweden’s Got
Talent (Talang Sverige 2014) şarkı yarışmasında izledim. Sahneye yerel
kıyafetleri içinde bir Sami genci çıktı. Jüri fazla bir beklentisi olmadığını
belli eder gibiydi. Sakin bir ifadeyle kazada vefat eden bir arkadaşı için Sami
dilinde bir ağıtı seslendireceğini söyledi. Daha ağıtın başında “Ey ya noyo na
noyo” kelimelerini ve eşlik eden
melodiyi duyar duymaz tüylerim diken diken oldu. Tarif etmesi zor bir his akışı
yaşadım. Nasıl anlatayım, sanki kaybettiğim
pek çok değerli şeye hiç ummadığım bir anda kavuşmuşum gibi bir ferahlama
hissiydi. Bazen oluyor böyle şeyler. Şarkının sonunda jürinin gözlerinden akan
yaşlar ve yüzlerindeki hayranlık ifadesi, Jon’un yarışmayı kazanacağını daha o zamandan
belli ediyordu.
Tabii bu müthiş genci takibime aldım. Performanslarını Youtube’dan defalarca seyrettim. Hayatını araştırdım. İlk dinlediğim ağıtın Daniels’s Joik olduğunu öğrendim. Zaten “Joik” Sami dilinde ağıtlara verilen isimmiş. Kolombiya’da yetim kalan Jon, İsveçli bir Sami ailesi tarafından evlat edinilerek İsveç’e geliyor. Burada bir yandan müzikle ilgileniyor bir yandan da ren geyiği çobanlığı yapıyor. Yarışmadan kazandığı parayla 2014 yılında bir albüm çıkardı: Goeksegh. Albümü son aylarda hem Ipod shuffle’da hem de evde fırsat buldukça dinliyorum ve kısa yoldan bir doz huzur buluyorum.
Rusenski, Sami halkı, Nuh peygamberin oğullarından Sam'ın devamı mı acaba? Hani bir zamanlar Mezopotamya'ya hakim olan insanlar... Arapça ve İbranice konuşan Sami halkı ile Norveç'te yaşayan Samiler arasında bir ilişki var mı acaba?
YanıtlaSilGüzel soru. Benim bildiğim bu Samiler İskandinavya ve Rusya'nın kuzey kutbuna yakın bölgelerinde yaşayan bir yerli halk. Lap da diyorlar, Hani Lapland falan diye geçer yaşadıkları coğrafya bazen. Ortadoğudaki Samilerle ve bundan türeyen Semitik gibi ifadelerle (Araplarla, Yahudilerle) bir bağları olduğunu zannetmiyorum. Ama kesin yoktur diyecek kadar bildiğim bir konu da değil Hayal Kahvem.
YanıtlaSil