12 Mart 2017 Pazar

QUATRE DOIGTS - L'HOMME DE PAPIER

Manara’dan bir Western denemesi. Önce 1982'de Pilote dergisinde yayınlanır, 1984’de ise albüm olarak çıkar. Beş tane belli başlı karakter var. Kızılderili bir genç kız, sevgilisine kavuşma hayali kuran bir genç beyaz, kendini İngiliz ordusunun askeri sanan yaşlı bir kaçık, tersine yaşayan bir kızılderili (ata ters binmek, teşekkür için tokat atmak gibi) ve yağmur ıslatınca kurt adam gibi azgınlaşıp tutulamayan bir rahibin yolculuğu konu edilmiş. Absürd ile fantastik arası karakterler ve olaylar. Tüm bu absürdlüğün içinde tek bir gerçek var: kızılderililere karşı düşmanlık.

Kağıt adam (l'homme de papier) nedir diye merak ediyorsanız yolda genç adam sürekli sevgilisinin resmine bakıyor. Sonra kızın ona bakarak güldüğünü görünce "Senin sevgilin yok mu?" diye soruyor. “Çok oldu ama hiçbiri seninki gibi kağıttan değildi” diyor kız gülerek. Sonra da ismi Kağıt Adam olarak kalıyor. Alaycı bir yakıştırma anlayacağınız. Belki de okuyucuya minik bir mesaj. Erken dönem Manara çizimlerine göz atmak için okunabilir ama günümüzün zengin ÇR ortamında kendine yer bulması zor. .

Quatre doigts (dört parmak) ismi nereden geliyor albümde anlaşılmadı. Mesela kapakta sadece dörder parmak gözüküyor ama bunun bir anlamı var mı? Bana İtalyanca’dan tercümesinde bir kaza yaşanmış olabileceğini düşündürttü. Belki de Manara seri olarak planladı, sonra devam ettirmedi. Bir de bu konuda bir atasözü var: “Entre verité et mensonge, il y a juste la largeur de quatre doigts”. Gerçek ile gerçek olmayanı 4 parmak ayırır şeklinde. Kulak ile göz arasındaki mesafenin bitişik dört parmak kadar olmasına dayandırılıyor.

Ne gariptir ki farklı kültürlerde gerçeği sembolize eden dört parmak, günümüz Türkiye'sinde akla durmadan yalan söyleyenleri getiriyor. Zaten ülkede kin ve cehaletle kirletilmeyen ne kaldı ki...  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...