20 Mayıs 2017 Cumartesi

2016’da Filme Uyarlanan Frankofon Çizgiromanlar

2016’DA FİLME UYARLANAN FRANKOFONLAR
Fransa-Belçika Çizgiroman ekolünden 2016’da yapılan film uyarlamalarından birkaçına bu başlık altında kısaca değinelim.



Au Nom du Fils (Oğlum İçin) (IMDB 2015 diyor ama uyarlama olarak Fransızlar 2016’ya dahil etmiş)
Senaryo: Serge Perrotin
Resimler: Clement Belin
Toplam 92s / Futuropolis

2011-2012 yıllarında iki albüm olarak Futuropolis’ten yayınlanan Au Nom du Fils (Ciudad Perdida) ÇR’ında oğlu FARC cephesi tarafından kaçırılan bir babanın onu kurtarmak için Kolombiya’ya gidişi ve oğlunu Ciudad Perdida (Lost City) isimli şehirden kurtarma mücadelesi konu ediliyordu. Serge Perrotin’in yazdığı ve Clement Belin’in resimlediği ÇR, Olivier Peray tarafından filme çekildi.








L’Invitation (Yardım Çağrısı)
Senaryo: Jim
Resimler: Dominique Mermoux
160s/Vents d’Ouest

Gecenin yarısında çalan telefonla Raphael uyanır. Arayan arkadaşı Leo’dur. Arabasıyla ıssız bir yerde yolda kaldığını ve yardıma ihtiyacı olduğunu söyler. Raphael söylene söylene de olsa arkadaşının yanına gider fakat kendisini bir sürpriz beklemektedir. Leo’nun yakın olduğunu düşündüğü arkadaşlarını test etmek için böyle bir çağrıya başvurduğu ortaya çıkar. Raphael çok sinirlenir. Arkadaşlık test edilebilir bir şey değildir onun için. Bu olayın üzerinden biraz zaman geçer. Raphael’in içini sorular kemirmeye başlar. Acaba hangi arkadaşlarım gerçekten geceyarısı benim için rahatını bozup yardımıma koşardı diye kendi kendine sormaya başlar. Sonunda dayanamaz ve onları test etmeye karar verir. Arkadaşlığı sorgulayan ilginç bir eser.







Tamara
Senaryo: Zidrou
Resimler: Darasse

Mizahi bir ÇR serisi. Annesi Amandine ve Brezilyalı üvey babası Chico ve kızı Yoli ile birlikte yaşayan aşırı kilolu bir ergen kızın yaşadığı komik olaylar ele alınıyor.




COMBAT ORDINAIRE (Sıradan Zaferler)
2016 uyarlamalarından bahsetmişken, TR’de 2016 yılında çıkan Sıradan Zaferler ÇRının 2015 yılında gösterilen filmini de anımsatalım.



SEULS (Yalnızcıklar)
Bir tane de 2017 örneği olsun. Angouleme’de ön gösterimleri yapılan Le Seuls (Yalnızcıklar) ÇRının film uyarlamasını da not düşelim. Herkesin kaybolduğu bir kente uyanan 5 çocuğun başından geçen maceraların anlatıldığı, şimdiye kadar 10 albümün çıktığı ÇR serisi devam ediyor (2006-2016). Senaryo Fabien Vehlmann’a ait. Türk okurları Karanlık Güzel sayesinde geçen sene tanıma fırsatı bulmuştu. Resimleme Bruno Gazotti, renklendirme ise Cerise’e ait. David Moreau’nun çektiği film ise serinin ilk 5 albümü üzerine kurulu. Henüz birkaç gün önce gösterime girdi. Benim de takip ettiğim seriyi ileride tanıtmayı düşünüyorum.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...