20 Mayıs 2017 Cumartesi

Tourette ve Diğer Hastalıklarda Tuhaf Davranışlar


STRANGE BEHAVIORS – TOURETTE AND OTHER DISORDERS (2012)
National Geographic'in 2002 yılından beri devam ettirdiği Taboo serisinde çeşitli sebepelrle sergilenen farklı davranışlar ve bunların toplumda algılanışları inceleniyor. S9E2'de (2012) hastalık kaynaklı olan tuhaf sosyal davranışlardan birkaçına değinilmiş. Tourette, otizm ve trikotilomani konu olarak seçilmiş. Diğer bölümlere de bakma isteği uyandırıyor. Bilgilendirici.



Tourette
People cant inhibit vocalization, mannerism. Ticks. Physical and verbal ticks. Şiddetlenebilir yaşlandıkça. Negative ticks. Bazen karısına durmadan whore whore whore diyor mesela.
A tic is defined as having an urge to do something, a repetitive action. It has to be completed for a feeling of relief.
Tourette’lilerin %10’undan çoğunda coprolalia var. Involuntary swearing. İstemsiz küfürbazlık. It’s a social disability.
Dopamin inhibitörü bir ilaç var ama uyurgezer oluyorsun bunu alınca. Enerji kalmıyor.
Aralarda normal konuşuyorlar ve farkındalar ama engelleyemiyorlar. 



Trichotillomania 
Hair-pulling condition, to the point of baldness. Saçlarını yolma.
Tingling feeling on the skull
Odasında yapıyor sadece. Çekiyor, kıvırıyor, koparıyor, Bite through ve tossing. Masaj yapıyormuş gibi kendini iyi hissediyor.
İnsanların fark etmesini istemiyor. Çoğu gibi puberte’de başlamış. Bethany. Öncesinde de yalnızlığı seven bir kız. Bir şeyle meşgul olduğunda daha az yapıyor. Sık sık ellerini yıkıyor. Dokunulmasından hoşlanmıyor. Uyumayı seviyor tek başına. Strese girdiğinde artıyor.
Arts and crafts may be a therapy to keep oneself busy. 


Narcolepsy
Ani uyku atakları. Olduğu yerde uyuyuveriyor.
Dee
Duş alamıyor, boğulma tehlikesi. Practically housebound. Karen’la birlikte yaşıyorlar. %100 dependent. Kask, dizlik falan takıyor birden düştüğünde yaralanmasın diye.
Hipotalamusta hücre kaybı. 18 saat uyuyor. Halüsinasyonlar görüyor ve korkuyor. Bazen erken uyanıyor bazen tüm gün uyuyabiliyor. 30 yıl sonra tanı konmuş. Ortalama 10 yıl alıyor tanı. O zamana kadar tembel ya da uykucu gözüyle bakılıyor.

Emotion sleep’i çağırıyor. Bilhassa happiness and humor. Duygulardan kaçıyor. Dolayısıyla diğer insanlardan uzaklaşıyor.

Dee aynı zamanda cataplexy sergiliyor. Düşmelerin sebebi bu. Cinsellik de olmuyor. Tedavisi yok ikisinin de.

Arasıra gezmeye Londra’ya gidiyorlar. Karen: “ Düşüp uyuduğunda çok az insan yardıma ihtiyaç var mı soruyor. Sarhoş falan zannediyorlar genelde.”
Autism
Larry
His behavior is most extreme when he is in new surroundings. Reacts.
Autism characterized by issues in 2 areas:
Social interaction, presence of repetitive behaviors or restricted interest, language
Facilitated communication var. Assisted typing with a computerized voice.
Many autistics are nonverbal. They communicate by pacing, pointing
They don pick up on social cues like other people’s facial expression or body language.
Larry 8 yaşında misunderstood and misdiagnosed. Hastaneye kapatılır. Resim yapar o zamandan beri. Mentally retarded demişler, şizofrenik, deli demişler.
20 yaşındayken his sister Sally kurtarmış akıl hastanesinden. Çok işkence görmüş orada.


Autism 2
Tracy Thresher
Otistik. Tek yaşıyor arasıra ailesini ziyaret ediyor. Onunla da çok alay etmişler. Yazmaya başlamadan kendi içinde hapis gibi. Having a voice freed him. There is a neurological difference with my body and movement. Müthiş bir sıkışmışlık. Birden konuşma kanalının kapalı olmasının akli yetileriyle bir ilgisi olmadığı anlaşılıyor. Tam bir hapis hali. Otizmin hep öyle kalacağı düşünülür. Ama müzik ve ritim tedavisinin faydası olur. İlerleme kaydedilebiliyor.

Larry ve Tracy hakkında ayrıca bir belgesel de yapılmış.

























Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...