20 Mayıs 2017 Cumartesi

Kurt Kardeşliği - Boisserie / Stalner



LOUP (Kurt Kardeşliği)
Yazar: Pierre Boisserie
Çizer: Eric Stalner
2009

"İnsanların bilgeliğinin ve adalet anlayışının ötesinde şeyler vardır. Bunların doğruluğu ve yanlışlığını biz bilemeyiz."
Jack London

Havalar soğudu. Yaşam mücadelesi zorlaştı. İnsan da dahil çoğu canlının hem kentte hem de kırsalda yaşamları çetinleşiyor. Böyle havalarda insan işlerini bitirdikten sonra kentteyse sokaktaki, kırsaldaysa ormandaki yaşama bir destek vermeyi ihmal etmemeli. Bir kap yemek, hatta bir avuç ekmek kırıntısı bile pek çok yaşam için son umut olabilir.

Kış akşamlarının en fazla keyif veren faaliyetlerinden biri de yine kış şartlarında geçen eserlerle ilgilenmek. Anlatılanları hissetmek ve bizzat yaşamak için doğal bir simülasyon ortamı oluşuyor sanki. Hatta bazen insan abartıp balkona ya da bahçeye çıkarak okuduğu kitabın içine daha fazla girmeye çalışacak kadar kaptırabiliyor kendini. Tipi fırtınasında ilerleyen bir grubu okurken en azından pencereyi açıp üşüyerek, okumanıza duyusal bir boyut katmış oluyorsunuz. Herhalde girizgahtan anlamışsınızdır. Bugün mevsime uygun bir ÇRdan bahsedeceğim.

Oldum olası tabiat bilimlerine ilgi duyduğumdan bu konudaki eserler bir şaheser olmasalar da ilgimi çekiveriyor. Loup’un konusu soğuk iklimlerde maceracı-gezgin olarak yıllardır faaliyet gösteren Nicholas Vanier’nin aynı adlı kitabının bir bölümü üzerine kurulu. Vanier’den sonraki bölümde bahsedeceğim.

Sergey, Sibirya’da ren geyiklerine çobanlık yapan bir gençtir. Babası kabilenin şefi olduğundan sorumluluğu büyüktür. Acımasız kış şartlarında kabilenin sağ kalmasının birinci koşulu bu geyiklerin iyi bakılması olduğundan, kurtlar can düşmanı olarak görülür ve öldürülür. Sergey de bu geleneğe uygun olarak yetiştirilmiştir ama dağlarda bir kurt ailesiyle karşılaşması sonrası tüm fikirleri değişir.

Loup, ÇR olarak bu tarz hikayelere yeni bir şey katıyor mu derseniz cevabım hayır olur. Yabancı ya da düşman olarak görülen bir canlıyla yakınlaşan ve onları kurtarabilmek için ciddi fedakarlıklar yapan insanların pek çok macerasını okuduk ve izledik. Ben bu tarzı sevdiğim için zevkle okudum. Doğaya yakın durmayı sevenlere tavsiye edilebilecek, canlı resimlere sahip, lafı uzatmayan ve sıkmadan kendini okutan 50 sayfalık kısa bir ÇR.



ERIC STALNER VE PIERRE BOISSERIE
Eric Stalner’in çizimlerini severim. Canlı, yormayan, kaliteli bir animasyonun kareleri gibi akıp giden temiz çizgileri var.
Diğer çalışmaları için: http://www.bedetheque.com/auteur-235-BD-Stalner-Eric.html

Boisserie ile Stalner ikilisi uzun süredir ortak projelere imza atıyorlar. Zaten insan huyuna suyuna alıştığı ile uzun süre çalışabiliyor her alanda. En uzun süreli serileri beraber başladıkları Voyageur. Bir zamanda yolculuk hikayesi.
Diğer çalışmaları için: http://www.bedetheque.com/auteur-737-BD-Boisserie-Pierre.html

L’OR SOUS LA NEIGE (2011)
Yine bir Nicolas Vanier romanı uyarlaması ÇR. Şimdiye kadar 3 albüm yayınlandı. Seri devam ediyor. Bu sefer senaryo Eric Stalner’e ait. Çizer rolünde kardeşi Jean-Marc Stalner var. 19.yy sonlarında insanların zengin olma hayaliyle akın akın Alaska’ya hücum ettiği bir ortamda, Amerikalı bir köylü olan Matt çiftlikten kaçarak Klondike’a altın aramaya gider. Filmi prodüksiyon aşamasında. Robert Redford’un ismi geçiyor.

NICHOLAS VANIER
Vanier, Afrika’da bir çiftlikte büyüyen ve sonrasında maceracı, eğitmen, doğa gezgini, yönetmen, yazar olarak Kuzey’de yaşamla ilgilenen bir macera tutkunu. Kuzeye sevdalı adeta. Laponya’dan Quebec’e, Yukon’dan Sibirya’nın arktik bölgelerine ve İskandinavya’ya kadar çeşitli bölgelerde kızakla seyahatler yapıyor. Hatta bir aileyle Sibirya’nın kuzeyinde bir sene kadar yaşayacak kadar tutkun Kuzeye. Aynı zamanda yaşadıklarını hikayeleştiren bir yazar. Bu hikayeler filme de çekilmiş durumda ve bazılarının yönetmenliğini kendisi yapmış. 2017 yılında dünyanın en zorlu yarışlarından biri olan Iditarod’a katılmayı planlıyormuş. Bu konuda bir kaç bölümlük bir belgesel izlemiştim birkaç yıl önce. Heyecan verici ve çekici geliyor ama kolay kalkışılacak iş değil. Gerek Fransa’daki eğitim kampındaki gerek belgesellerindeki köpeklerin bakım şartları ile ilgili bazı eleştiriler olduğunu da ekleyelim.

FİLMLER - BELGESELLER
Nicolas Vanier’nin kısa film ve belgesel çalışmaları yanında epey uzun metrajlı filmi de var. Bilhassa L’enfant des Neige’de hem eşini hem çocuğunu alıp Alaska’da kızakla Jack London’ın rotasını izlemiş.

• 1992 : Au nord de l'hiver
• 1995 : L'Enfant des neiges
• 1999 : L'Odyssée blanche
• 2004 : Le Dernier Trappeur (2004)
• 2008 : Loup (2009)
• 2013 : Belle et Sébastien (İkincisi de çıkmış. Üçüncüsü çevrilecek)
• 2014 : L'Odyssée sauvage(Belgesel)





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...