20 Mayıs 2017 Cumartesi

Tim Willocks - La Religion - Çizgiroman



Tanıtımda belirtildiği gibi fonda Malta kuşatması var. Anti-kahramanımız Tannhauser çocukken ailesi yeniçeriler tarafından katledilir ve onu da yeniçeri yapmak için yanlarına alırlar. Uzun yıllar sonra Tannhauser yeniçerilerden yakasını kurtarır ve Sicilya’da silah/afyon kaçakçılığı ile uğraşmaya başlar. Yaklaşan savaş umurunda değildir ve iki tarafı da tanımasına rağmen kendini hiç birine yakın hissetmez. Siyaset ısınmaktadır ve sonunda Türkler Malta’yı kuşatmak için cihad ilan eder. Savaş yakındır. Bu sırada Tannhauser’in ziyaretine Kontes Karla gelir ve 12 yıl önce kendisinden alınan gayrımeşru oğlu Orlandu’nun Malta’da olduğunu haber aldığını söyleyerek kendisine yardım etmesini ister. İkili Malta’ya gider ve bu sırada savaş başlar.



KİTAP
Roman 3 cilt olarak planlanmış. İlk iki cildi çıkmış. Yorumlar genelde iyi. Robert E Howard’dan beri en kanlı sahnelerin yazarı diyenler var. Son zamanların en eli-kanlı yazarı gibi duruyor okurlara bakılırsa. Yalnız bir hatırlatma yapayım, sadece ilk kitap Malta Kuşatmasını ele alıyor. İkinci kitap fon olarak Bartolemi Katliamı’nı seçmiş.

Gözüme çarpan bir başka ayrıntı da Doğan Kitap’ın son derece yanıltıcı Türkçe tanıtım metni.Tam bir pazarlamacı zihniyetiyle hazırlanmış gözüküyor. Romanın konusundan bahsetmek yerine milliyetçi gururları okşayacak birkaç pasaj öne çıkartmayı tercih etmişler. Bu çarpık sunumu yapmak yerine hiç değilse bir kaç cümleyle konudan bahsedilmeli ve kitabın bir üçlemenin ilk cildi olduğu belirtilmeliydi. Sunum olmamış. Nedir bu yayıncılardan çektiğimiz…

LE RELIGION ÇR SERİSİ
Birkaç yıldır Fransa’da deniz kıyısındaki bir evde yaşamaya başlayan Jacamon’un keyfi yerinde. Yaşamındaki olumlu değişikliklerin artık eserlerine de yansıması gerektiğini söylüyor ve ekliyor: “Aslında bu işte llgimi çeken tarih ve insanlar arası ilişkiler. Ama tabii ki çizmekten keyif alacağım kahramanlık sahneleri de olacak. Fakat dikkatli olmam gerekecek gibi gözüküyor çünkü Willocks’un kitabındaki sahneler epey kanlı ve sert.”

Tetikçi (Le Tueur) serisinin Fransa’da 400.000 sattığını belirtelim. Le Religion serisinin ilk albümü Tannhausen ise şu anda 30.000’de. Önümüzdeki 3 senede 3 albüm daha çıkması öngörülüyor, yani tamamı 4 albüm olacak.

Serinin yazarlığını Benjamin Legrand yapıyor. Türk okurunun Transperceinage (Snowpiercer) serisinden tanıdığı bir yazar. Aynı zamanda yönetmen ve çevirmen. Zaten Tim Willocks’un 3 romanını Fransızca’ya çeviren de yine o. Üstüne üstlük Avril et le monde truqué gibi başarılı animasyonların yazarlarından biri.

İlk albüm Tannhausen Ekim 2016’da 78 sayfa olarak Casterman yayınevinden çıktı.



TIM WILLOCKS ve DOG LANDS
Doktor, senarist, ve yazar Willocks’un kitaplarına bir göz attığımda daha kapağını görür görmez bu kitaba bayıldım. Konusu da tam istediğim tarzda olunca en kısa zamanda edinilecek kitaplar listemin en üst sırasına yerleşti. Hikaye kısaca şöyle:

Furgul isimli köpek yarış köpekleri yetiştiriciliği yapan bir çiftlikte doğar. Safkan bir yarış köpeği olduğu düşünülmektedir ama büyüdükçe kırma olduğu anlaşılır ve herkesin tavrı değişir. Annesi Keeva kız kardeşleriyle beraber Fulgur’un çiftlikten kaçmasını sağlar. Fulgur artık özgür kalmıştır ama aklında geri dönüp annesini de kaçırmaktan başka bir şey yoktur. Bu yolculuk sırasında Fulgur ev köpeği olacak, kaçak yaşayacak, aşık olacak, barınağa düşecek, isyan edecek, yani yaşamın binbir yüzüyle tanışacaktır.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...