2 Mayıs 2017 Salı

Bruce Springsteen - VH1 Legends Serisi (1998)

NOTLAR
1949 doğumlu. İki kız kardeşi var. Annesi asgari ücretle sekreter. Babası gardiyanlık, otobüs şoförlüğü ve fabrika işçiliği yapmış.

As a student, Bruce never fit in. “I was invisible in the school”
Animals, Rolling Stones ve Bob Dylan seviyor.
Çok istediği gitarı annesi almış. Elektro. 16 yaşında ilk grubu: Castiles.
Saçını uzatınca sokakta alay ederler. Babasıyla arası bozulur.


Steve Van Zandt
Vietnam savaşı başlıyor. Celp gelir. Fiziksel muayenede çürük olduğuna inandırır.

19 yaşında California’ya daha iyi bir yaşam için taşınırlar.
Yakında turist parkı Asbury Park’da rok barları var. Gruplar: Earth, Child, SteelMill. Dr. Zoom and the Sonic Boom.

Sörf tahtası fabrikasında kalıyormuş. Yeni tanıştığı arkadaşı Steve Van Zandt ile takılıyor.
1972’de park yerinde arabanın kaputu üzerinde bir plak anlaşması imzalar. Mike Appel ile. Mike ona inanıyor ve John Hammond ile randevu ayarlıyor. Hammond çok meşhur. Billie Holiday, Aretha Franklin ve Bob Dylan’ı keşfeden adam.

Mary Queen of Arkansas şarkısının demo kaydını yapıyorlar. Hammond, Columbia adına sözleşme imzalıyor ama Appel ile sözleşmesinin kötü olduğunu söyleyerek uyarıyor. Bruce ihanet etmiyor ama sonra bozuşuyorlar. Solo folkie olarak görüyor Columbia. Bruce ise rock'n roll record yapmak istiyor. Jersey sahilinden eski arkadaşlarını çağırıyor. David Sanchez bunlardan biri ve E street’te yaşadığı için gruba da E Street Band diyorlar.

Greetings from Asbury Park albümü çıkar.
İkinci albümünü yapar. The Wild, the İnnocent and the E Street Shuffle
Canlı performansı gizli silahı gibi. Fanları oluşuyor. 
Mike Appel
Olumlu görüşler yazılıyor gazete ve dergilerde.
Anlaşmasının iptal edileceği söylentileri dolaşırken Born to Run’ı kaydediyor. Appel demo versiyonunu radyolara el altında dağıtır. Çok beğenilir. Columbia anlaşmayı iptal etmez.
nBorn to run albümünü yaparken 1 yıl içinde E street band’in bir kısmı ayrılır. Memejeriyle ayrılır.
1974’te kaydeder Born to run’ı.

Ilk 2 albümü fazla satmamış
Sanchez solo kariyeri için ayrılmış. Davulvuyu da götürmüş. Aynı odada kalırlarmış.
Roy Beaten and Max Weinberg alınır.

Jon Landau ile
Kayıtlar kafasındaki gibi olmuyor ama Appel ısrar ediyor. Sıkıldıkça arkadaşlarını çağırırmış. Steve Van Zandt ile güçbirliği yapıyor. Kendisine future of rock n roll diyen music critic John Landau'dan da öğüt almaya başlamış. Kayıtları gönderip fikrini sormuş. Faydalı tavsiyeleri olmuş. Appel, Landau’yu istemiyor. Bruce tutuyor. Co-producer yapmış Appel’e ek olarak. Appel kızmış. Stüdyo gergin. Tekrar tekrar çalışmış sözler ve müzikler üzerinde.  1975 yazında Columbia’ya teslim etmesi lazım. Sonunda yazın ortasında bitirir. Turneye çıkmış bitirir bitirmez. Kritikler bayılmış. Ekimde hem Time hem Newsweek’e aynı haftada kapak olan ilk entertainer olmuş.

Yaptığı işin başkalaştırılmasından, özünü kaybetmekten falan korkmaya başlıyor. Kitlesel başarıda olur diyor. Para gelmiyor. Muhasebeci tutup inceletir durumu. Kendi şarkılarının haklarının ona ait olmadığı ortaya çıkar. Appel’dir sahipleri ve Appel'in firması daha fazla kazanmaktadır. Savaş başlar. Appel ve firmasını mahkemeye verir. Uzun sürer ama Bruce vazgeçmez. “Kendi kararlarımı vermem gerekiyordu ve bu konuda compromise yapamazdım diyor. "Gerekirse müziği bırakırım" demiş.

1975-1978’de albüm çıkarmamış bu mahkemeden dolayı.
Sonunda anlaşırlar. Bruce paradan vazgeçer. Appel’de şarkıların haklarını devreder.
Landau’yu menejeri yapar. Darkness on the Edge albümünü yaparlar. Tüm zorluklar bu albüme yansıtılır.  Müzik piyasasında toyluk dönemi biter.

Üç senelik hiatus’u şöyle anlatır:
“I aint got one regret about one second of the past three years. It was a moment when I assessed my strengths  and my weaknesses. I’m glad it happened because I learned a lot from it.”

1978 ikinci yarısı çok çalışır. Darkness Tour. 109 konser 
Artık kapalı spor salonlarına sığmayan hayranları ile stadlarda buluşmaya başlar.
Konserleri “Part circus, part political rally, part spiritual meeting, part dance party” olarak tarif ediyor. 1979 ikinci yarısında nükleer karşıtı konserlere katılşır. Çıkacak albümündenki River’ı söyler. Kızkardeşinin planlanmamış gebeliği ve acele evliliği konu edilir.
1970’lerde bir türlü ilk 20’ye girememiş.


Aynı albümden Hungry Heart ilk 10 ‘a giren ilk şarkısı olur.,
River Tour ardından ilk kez bankada parası olmuş. Ekonomik stablite. 31-32 yaşlarında. Aile konusuyla kafa yormaya başlıyor.
Nebraska albümünde çocukluğu ve ailesiyle ilgili hissettiklerini yazıyor. “En kişisel albümüm” diyor. Ya gençken yeterli bulduğun şeyler artık işe yaramıyorsa sorusu ? Yalnızlık…Isolation.  “ isolation to me feels  about  the most dangerous thing on earth”

Nebraska’dan sonra E street band ile çalışıp yeni şarkılar yapar. Yeni albüm hazır deyince Landau aynı fikirde değildir. Big hit single yapması gerektiğini söyler. Çok istiyorsan sen yaz deyince Landau odadan çıkar. Dancing in the Dark’ı besteler. Born in the USA albümü artık hazırdır.
 Bu albümün turnesinde E Street değişir. Steve van Zandt solo kariyeri için ayrılır. Yerine Nils Luftren girer.Patty Scialfa jersey girl, backup vocals için katılır.
Born in the USA fenomen olur. Direkt birinci sıraya yerleşir listelerde. 7 hit single çıkar. 8 milyon satılır. 10 yılda bir numaralı rock star haline gelir nihayet.

Reagan dahil sağ kanat hakim o dönem ve sahiplenmek isterler ama Bruce aynı şeyleri söylemiyoruz der.
Born in the USA turunda actress Julie Ann Philips ile aniden evlenir. Tur bittiğinde zengin, şöhretli ve evli bir adamdır.
Tunnel of Love albümünde evliliğin iyi ve kötü taraflarından bahseder.

Tunnel of love’da onstage partner olarak Clarence Clemmons’ın yerine Patti Scialfa geçer. Aşk mevzularıyla ilgili bir albüm için daha uygun gelir. Dedikodular çıkar. Karısı boşanma için başvurur. 
Amnesty International Human Rights Tour’a E street ile birlikte katılır.
Eski pianisti David Sanchez Sting ve Peter Gabriel’la orada çalışmaktadır.
1989 yılında E Street Band’ı dağıtır.
“Bazılarını 18 yaşından beri tanıyordum. Yeni birileriyle tanılşıp nasıl müzik yapabileceğimi denemek istedim. Kolay değildi“

Patti ile New Jerseyden taşınırlar ve Beverly Hills’e taşınır. Hayatını değiştiriyor her alanda. “New Jersey benim için Santa’nın kuzey kutbu gibi oldu” diyor. 1991’de ilk çocukları (erkek) doğunca sessiz sedasız evlenirler. 2 çocukları daha olur.
Patti Scialfa
Elvis, Dylan and Springsteen – Holy Trinity of American Rock
Kendini ispatlamış Yardım konserlerine ağırlık veriyor. Food Banks, underprivileged ve Unions için çalmış.
Jonathan Demme teklif edince, AIDS patient isolation için şarkı yapar: Philadephia, a person shunned by friend and family both.
Oscar alır. 4 Grammy. Philadelphia.
8 sene sonra E Street band’ı geri toplar. 1995
Greatest Hits çıkarır. Bir numaradan girer.
Bir sonraki sene küçük salonlarda akustik konserler verir.

1998’de 66 yayınlanmamış şarkıyı toplar . Book of lyrics ve stories behind them yayınlanır. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...