25 Mayıs 2017 Perşembe

Norden - "İskandinav Farkı" Serisi - Polisler (2014)


NORDEN – İSKANDİNAV FARKI - POLISLER
İskandinav yapımı. 2014.
Nordic Welfare model ve society inceleniyor. Başka ülkeden bir misafirin gözünden farklılıklara değinilmiş.  Başkalarına nasıl gözüküyoruz sorusunun peşine düşerken kendi eksikliklerini de tespit edebileceğini biliyor adamlar. Toplam 6 bölüm. Her bölümde farklı bir konu var. Belgesel'den ziyade bir TV programı havasına sahip. LAPD’den bir polis misafirleri geliyor. Genel olarak iyi bir fikir üzerine kurulmuş ama yüzeysel ve başarısız bir İskandinav yapımı olduğunu düşünüyorum, Süresi de kısa. 

Önce Finland, Vaasa (60.000). Suçlulara customer diyorlar. ABD’de suspect. Finlandiya’nın tamamında yılda 5 kere silahlı çatışma oluyormuş. Taser taşıyorlar. 

Umea, Sweden – manda


LA’de Police Academy 6 ay. İsveçte 4 terms 2 sene.


“Bizde takım elbiseyle gelinir akademiye. Burada günlük giysileriyle, gayet rahattı herkes sınıfta” Sakallı birini görünce şaşırdı Amerikalı. ABD’de izin yok. Sweden’da sadece military’de yasak. Zencinin komiğine gitti İskandinavlar. Çocuk gibi çoğu. “Merkeze gittim akşam. Hiç bir yerde polis yok, siren yok. İnsanlar rahat.”Polislerle yıllardır konuşmamış çoğu. Aslında polis yok gibi.
Tatbikat yaptılar. Bir araba durduruldu. Amerikalı arkadan öen doğru yaklaşırken önce eliyle bagaj kapısıa bastırdı. Orada biri varsa diye yaparlarmış. Amerikalı elleri direksiyonda tut diyor. İsveçli kapıyı açıyor. Böylece hem shield olarak kullanabilirim hem de daha fazla görüş alanım olur diye açıklıyor.


Mo I Rana, Norway
Norveç polisi silahsız geziyor. Arabada kilit altında silahlar. Oradan alacakları zaman telsizle bildiriyorlar.
2013 yılında Norveç polisi sadece 1 uyarı ateşi açmış, ve birine de 2 el ateş açmış . Hepsi bu.

Polislerin %51’i silah taşımak istiyor, %49 isteksiz.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...