20 Mayıs 2017 Cumartesi

Amelia - Bir Kadın Pilotun Hikayesi - Arnu West



AMELIA (2016)
Senaryo: Arnu WEST
Resimler Arnu WEST
102s/Steinkis/2016

Havacılık konusunda yayınlanan son ÇRlardan biri de geçtiğimiz aylarda gözüme çarpan ve 2016 Eylül ayında Steinkis yayınevinden çıkmış olan Amelia.

1932 yılında Atlantiği tek başına geçen ilk kadın pilot olarak tanınmasının yanında pek çok başka havacılık rekorunun da sahibi olan Amelie Earhart’ın yaşam öyküsü anlatılıyor. 15 saate yakın aralıksız uçtuktan sonra Kuzey İrlanda’da bir tarlaya inen Earhart’a çiftçiler “Uzaktan geliyorsun herhalde” diye sorunca gülerek, “Amerika’dan” diye yanıt verir. Bu çiftlik alanı günümüzde Amelia Earhart Merkezi adı altında müzeye dönüştürülmüş durumda. Amelia pilot olarak kazandığı başarıların yanında bağımsız yaşamayı seven, feminizm’in bayraktarlarından, yerinde duramayan bir insan olarak da dikkat çekici bir yaşama sahip. Nungesser ve Coli gibi o da son seferinde kayboluyor ve bir daha haber alınamıyor. Earhart’ın anıları birkaç kitap halinde yayınlandı. Yaşamı pek çok filme ve belgesele konu oldu. İlgilenenlere bir göz atmalarını tavsiye ederim.



GÖKÇEN: GÖKLERDEN GELEN
Sabiha Gökçen ilk okullu kadın savaş pilotu olarak tescillenerek Guinness Rekorlar Kitabında yerini almış durumda. Korkunç badireler atlatmış bir ulus için o günlerde ne büyük bir başarı bu! Atatürk’ün ileri görüşlülüğünün binlerce tezahüründen biri daha. Peki bu büyük başarının ve ilginç hikayenin filmi var mı? YOK. Ciddi bir ÇRı yapılmış mı? YOK. Zamanında Fransa-Belçika ekolünden kahraman devşirileceğine Sabiha Gökçen’den hareketle bir karakter yaratılıp maceraları anlatılamaz mıydı mesela? O da yapılmadı. Bugün TV için Gökçen’in Balkan Turu’nu konu alan 3-5 bölümlük mini bir dizi yapılamaz mı?

Hiç değilse Sabiha Gökçen’le ilgili bir belgeselimiz var. Yönetmen ve proje sorumlusu Gülşah Çeliker. 2000-2003 arası üç yıl sürmüş çekimler. Ömrünün son yıllarında Sabiha hanım da belgesele bilgi sağlamış. Youtube’dan seyredilebiliyor.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...